Климатске промене и пренасељеност: Тајланд сели престоницу?

БАНГКОК: Због проблема пренасељености, загађења и последица климатских промена, као што је подизање нивоа мора, све више земаља разматра могућност пресељења главног града.
bangkok
Фото: pixabay.com

После Индонезије, Тајланд би могла бити следећа држава у југоисточној Азији која ће преселити престоницу, након што је премијер Прајут Чан-Оча оценио да би такав корак помогао Бангкоку да превазиђе све веће урбане изазове.

Попут Џакарте, Бангкок се суочава с пренасељеношћу, загађењем, порастом нивоа мора и густим саобраћајем, наводи Гардијан.

Пред градом су две опције, пронаћи други град који није ни предалеко, ни прескуп за пресељење, а друга могућност било би расељавање у шире подручје Бангкока како би се смањила гужва.

Премијер је истакао да би такав корак подразумевао свеобухватно истраживање социјалних и економских последица.

Тај предлог је уследио неколико недеља након што је председник Индонезије Џоко Видодо најавио пресељење административног седишта те земље из пренасељене Џакарте у Истоцни Калимантан, на индонезијском делу острва Борнео.

Стање у Џакарти, изграђеној на трусном подручју у мочвари близу 13 река, додатно је погоршано стихијским развојем, лошим урбаним планирањем и саобраћајним гужвама.

Додатни проблем је и то што Џакарта нема водоводни систем у северном делу, па је због тога искоришћавање подземних вода довело до слегања тла те Џакарта у неким деловима тоне и до 25 центиметара годишње.

Премда ће главни град бити саграђен на другом месту, власти очајнички смишљају мере како да спасу град, а неки од предлога су вештачка острва око Џакарте и подизање брана око најугроженијих подручја.

На листи градова који тону, поред Џакарте су и градови попут Венеције, Шангаја, Њу Орлеанса и Бангкока, али Џакарта је досад учинила мало тога како би покушала да реши ситуацију.

Иначе, и до сада су се мењали главни градови.

Године 2005. Нејпидо је постао нови главни град Мјанмара, уместо Јангона.

И Канбера је изграђена како би постала главни град Аустралије 1911. године уместо Мелбурна.

Бразилија је такође саграђена како би Бразил изместио престоницу из Рија де Жанеира 1960. године.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести