Хвар, острво на којем бриге нестају

Ко никада није посетио Хвар, заиста треба да уврсти ово хрватско острво као следећу дестинацију и то пре свих Малдива и Бахама.
с
Фото: Приватна архива

Може се назвати и Монако Јадрана или како кажу острво са највише сунчаних дана у години (више од 300), отуда и назив златни Хвар, са чак 160 година традиције у туризму.

Острво Хвар и град Хвар, данас светска дестинација, које поседује плажу Млини, ове године уврштену међу најлепше европске плаже, обилује призорима као са разгледница и лепотом при сваком погледу. Сам стари град одише старим временима, белим каменом и филмским амбијентом, као и камените плаже, због којих је море толико прозирно, плаветно чисто, да су јежеви чести становници, као и корморани.

Уколико се запутите на овај оток из Новог Сада, морате знати да ће вас аутобус изаћи као најјефтиније средство путовања. Карта у једном смеру до Сплита износи око 5.500 динара, а повратна 8.500 (зависно од превозника), одакле је потребно „ухватити” катамаран за 15, 20 евра по човеку у једном смеру до Хвара. Путовање трајектом трајаће дуже, око сат и 40 минута, док се катамараном стиже брже. Уколико се одлучите за превоз аутомобилом (што ће у овом случају бити наша препорука), тај пут ће вас изаћи скоро пет пута скупље, јер само вожња трајектом у једном правцу са аутом и два путника износи око 50 евра, плус цестарине и гориво. Ипак, са аутом на острву имате уштеду (осим посете Паклених острва и тамошњих плажа, што морате учинити барем једном и коштаће вас око 60 куна са повратном картом) кад је такси-брод у питању, који би вам иначе био неопходан да посетите све тамошње плаже.

Укупан пут до овог острва трајаће око 10 сати, али кад стигнете, и сетите се да су људи некад путовали и по три месеца са једног одредишта на друго, пригрлиће вас све лепоте Јадранског мора. Сам поглед на море учиниће да све бриге нестану, јер је пучина толико далека, а кажу кад је лепо време и попнете се на Тврђаву на Хвару до којих вам је потребно 40 минута пешке степеницама (или шест минута колима уколико вам је напорно) види се све до Италије. Зато су на овом месту и били сви медитерански народи неко време, а култура датира и пре нове ере.

Фото: Приватна архива

Место за богове могло би се рећи, а данас за дубљи yеп, имајући у виду цене у ресторанима, али уколико се представите као наши и још имате неку препоруку из смештаја, конобар ће вам радо дати попуст 10 до 20 одсто и проћакулати са вама, јер су обично из нама блиских земаља, дошли на сезонски рад.

Плаже које се морају обићи доласком на острво су свакако дивље плаже. Оне уређене ће вам хвалити на сав глас уласком у стари град, где се налази и само стајалиште такси-бродова.


Први отисак прста

Иван Вучетић са Хвара први је изумео отисак прста, чиме се житељи овог острва изузетно поносе. Уколико седнете у ресторан „Форр” на риви, на последњој страници менија видећете да је Вучетић рођен у кући у којој се данас налази ресторан. Међутим, уколико се нађете у просторијама хварске полиције, видећете преко целог зида пано са историјом проналаска првог отиска прста, након решавања случаја чак у Аргентини, у коју је Вучетић емигрирао.

У градском парку у Хвару налази се мозаик „Отисак прста” уметнице Тонке Алујевић, те Вучетићева биста, рад кипара фра Јоакима Јакија Грегова с натписом „Иван Вучетић, Форанин, 1858-1925, изумитељ дактилоскопије који је по парсту припозна човика”.


Уколико сте поборник кампа наша препорука је место Милна, где се кампери, углавном из Немачке, купају на плажи мала Милна, на којој се налази предивна коноба са пристојним ценама коју држи једна породица деценијама.

Наша препорука је свакако да ово острво посетите у ниској сезони, како то они зову, односно у јуну. Чак и на сајту „Букинг”, ако не преко препоруке, можете наћи смештај за пристојне новце (доста повољније него у Грчкој ове сезоне). Ако не ове, онда свакако идуће године, али цене нису ништа драстично веће ни у јулу и августу у приватном смештају.

Након целодневног купања и сунчања на плажама до којих ћете стићи кроз маслињаке, борове шуме, рузмарин, ловор и лаванде, или такси-бродом, колима, свеједно, вече је резервизано за конобе, ресторане и шетњу старим градом. Када обиђете тврђаву Наполеон, свратите у ресторан „Форр” на самој риви са најбољим ручно прављеним сладоледом на Хвару, где се чека у реду, а где је клопа савршена, јер одаћемо вам тајну, кувари су Новосађани, а познато је колико Лале воле да једу, па самим тим и кувају.

Следећа коноба коју морате посетити је „Макондо”, где можете „гуштати” рибу првог и другог реда, али тако што ће вам конобари прво изнети живу рибу да одаберете парче и то ону коју су купили од Ловринчевића, локалних рибара, код којих опет можете одсести у самом старом граду за пристојан новац.

Хвар свакако треба обићи због духа, мора, савршених призора као са разгледнице које сте тек купили. Иако их више не шаљемо, свака слика коју поруком преко мобилног пошаљете драгим људима са прелепог Хвара, улепшаће им дан, јер море лечи све бриге.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.3121
Најновије вести