Гардијан: Копаоник алтернатива за Алпе

ЛОНДОН: Копаоник, главни српски скијашки центар је прекривен прелепим шумама, добар је за почетнике и није скуп, тако да би могао да буде права алтернатива за Алпе, пише „Гардијан“.
kopaonik
Фото: pixabay.com

У снежној шуми окруженој смрекама и јелама се налази толико снега да он пада стално на земљу, а упркос снежним падавинама стаза која пролази кроз магичну шуму је перфектно очишћена, пише британски лист у репортажи о српском скијашком центру.

У тексту се наводи да је Копаоник, српски највећи скијашки центар иделан за почетнике и оне са средњим знањем скијања, а они који не скијају могу да уживају у нетакнутом снегу са обе стане скијашких стаза.

Аутор текста Сем Хедед пише да је при дну стазе наишао на дрвену кућицу у којој се окретало прасе на ражњу, где су гости били знатижељни да сазнају како је стигао на Копаоник.

Наиме, како каже Хедед, ниједна британска компанија не ради туристичке аранжмане за Копаоник, па британски скијаш изазива радозналост.

Ускоро, како каже, пио је ракију са својим новим пријатељима.

Он подсећа да је Копаоник оштећен у НАТО бомбардовању 1999, али да је сада популарна скијашка дестинација за Србе.

Наводи се и да је Копаоник популаран и као летња дестинација, али се подсећа и да је на тој планини познати тенисер Новак Ђоковић ударио своју прву тениску лопту.

Фото: pixabay.com

Описујући Копаоник, аутор наводи да је највиши Панчићев врх на 2.017 метара, у чијој близини се налази бела футуристичка купола, која је раније била војна радарска станица.

Он наводи и да је зимски одмор на Копаонику знатно јефтинији него на Алпима, и да недељни ски пас уз изнајмљивање скија кошта 170 фунти, готово половину него у Вал дизеру. 

Иако је мање изазован за напредније скијаше, 24 жичаре и 55 километара стаза су квалиететни и нису пренатрпани.
То је место где почетници и они са средњим знањем могу доста да напредују.

Сам центар је мали, али је удобан, углавном са скијашким гостионицама и хотелима.

Поједине зграде имају лепе, дрвене кровове дизајниране да имитирају четинаре који их окружују.
Сем Хедед пише да је одсео у недавно реновинаром хотелу Анђела, који је украшен мирним земљаним тоновима и има прелеп поглед на шуму. 

За оне који имају мањи буџет постоје апартмани с ценом од 22 фунте за ноћење и хостели са 15 евра за полупансион укључујући транспорт до падина.

Након дана проведеног у планинама, пише Хедед, одлазио бих да попијем грејано вино, поједем кукуруз или кобасицу из дрвених киоска.

Центар има и неколико традиционалних ресторана, на чијим менијима се углавном налазе риба, месо и роштиљ. 

Након скијања увече у ноћним баровима се пушта техно музика и има пуно забаве.

Копаоник је познат као „Сунчана планина“ с просечно 200 сунчаних дана годишње, напомиње се у репортажи.

Копаоник, како оцењује аутор текста, неће привући свакога, вегани и вегетаријанци ће више волети место с већим избором на менију за њих, али за почетнике и оне са средњим знањем скијања, прелепи шумски амбијент је интересантна алтернатива коју је тешко побити ценом.

EUR/RSD 117.5757
Најновије вести