Директорка ТО Бач Марина Балабан о туристичкој понуди ове општине: Место за уживање

Наша лепа Бачка име је добила по месту Бач који је у средњем веку био веома важно стратешко место, зато је ту у XV веку и подигнута тврђава.
Tvrdjava Bac Foto M Jablanov
Фото: Дневник (М. Јабланов Стојановић)

Но име Бача се спомиње много раније у једном писаном документу који потиче из 535 годне. Лева обала Дунава и реке Мостонге (сада исушено корито) од давнина су представљале уточиште разним народима, а археолошка истраживања овог простора потврђују да су на овим просторима живели Келти, Сармати, Римљани, Хуни, Словени...

– Наша тврђава Бач је културно-историјска целина од изузетног значаја не само за Војводину, него и за Србију. Ка њој се може прићи из два правца: од центра Бача када се пређе пешачки мостић, капија Шиљак која је у средњем веку била улаз у само подграђе, с леве стране се налази Калварија. Подграђе тврђаве данас чини 36 окућница. Када уђете у улицу која се назива Бачка тврђава, можете да осетите мир, који јесте оличење бачке равнице – открила нам је директорка Туристичке организације Бач Марина Балабан.

Фото: Марина Балабан, фото: Приватна архива

Тврђава Бач спада у утврђења опасана водом прилагођена за одбрану на мочварним теренима. Прва градитељска фаза везује се за прву половину XIV века и угарског краља Карла Роберта Анжујског. Сачувани елементи тврђаве упућују да припада фотификационој школи Високе готике. Турци су је освојили 1529. године и користили су је све до ослобођења 1686. године. Током Ракоцијевог устанка тврђава је минирана и од тада па све до скорашњих дана није обнављана, нити коришћена. Откада је реконструисана Бранич кула постала је радо посећена туристичка дестинација.

Фото: Дневник (М. Јабланов Стојановић)

– Обновљена Донжон кула је са пет етажа. На првој и трећој се налазе археолошки експонати, а на последњој се налази видиковац са којег пуца диван поглед на непрегледну равницу. У оквиру тврђаве се налази и сувенирница где туристи могу да се добију брошуру о овој трврђави, купе сувенире за успомену и освеже кафом, соком или водом. Уведен је и WiFi на овом простору.

Фото: Дневник (М. Јабланов Стојановић)

Упитали смо Марину Балабан да ли је светска пандемија короне утицала на посету овом значајном историјском споменику на војвођанском тлу.

– Сведоци смо да се сада више путује по Србији и тако да многе дестинације постају изузетно атрактивне – управо је то случај и са Бачом. Ситуација са Ковидом 19 која нас је снашла ове године, променила је структуру туриста: организована путовања и екскурзије током године су сада замениле породичне посете и доласци мањих група. С друге стране туристичке агенције које нису у могућности да организују путовања на море и летовања окренуле су се промоцији српског туризма.

Фото: Дневник (М. Јабланов Стојановић)

Значај овог културно-историјског локалитета препознат је на светском нивоу, па се он нашао на листи светске културне баштине.

– Истакла бих да су сви културно-историјски споменици општине Бач на прелиминарној УНЕСКО-вој листи светске културне баштине и ово је први културни предео у Србији. Осим тврђаве у самом центру Бача се налази Фрањевачки самостан који је обновљен средствима ЕУ. То је веома важан локалитет – црква са Фрањевачким самостаном потиче из XII века. Напоменула бих да је у доба крсташа била основана прва болница у овом делу Европе. Око 1.300 године у самостану се насељавају Фрањевци. За време Турака је претворен у џамију. У самостану се чувају ретке књиге, намештај и одежде. Споменула бих и остатке хамама, односно турског купатила које је једина очувана грађевина исламске архитектуре на овом подручју Војводине. Наравно ту је и обновљени православни манастир Бођани који потиче из XV века, а удаљен је само 14 км од Бача. Красе га дивне фреске Христифора Жефаровића и прекрасан врт – открила нам је Марина Балабан.

Фото: Дневник (М. Јабланов Стојановић)

Када се обиђу све те те културно-историјске знаменитости важно је одахнути и освежити се, па смо упитали где би туристи могли да предахну уживајући у војвођанској гастрономији:

Фото: ТО Бач

– Наша општина је као и цела Војводина мултикултурална. То се у туризму обично презентује кроз етно куће. У Бачу имамо шокачку етно кућу – то је Дидидна кућа. У овом својеврсном музеју могу се пробати традиционални војвођански специјалитети. За предах у ово летње доба одличан је избор оближње језеро Провала. Ту је купалиште са уређеном пешчаном плажом, где се налази нови угоститељски објекат који има капацитет 16 кревета. Уколико више волите да кампујете ту се налази и шумица где је то дозвољено. Плажа је уређена, постоје и кабине за пресвлачење, тушеви, лежаљке, сунцобрани, клупе. Дођите код нас да уживате – позвала нас је Марина Балабан, директорка ТО Бача.

Марина Јабланов Стојановић

Фото: ТО Бач
Фото: ТО Бач

 

EUR/RSD 117.5779
Најновије вести