Живот најбољи у Цириху; следе Копенхаген, Единбург, Беч…

БЕРЛИН: Становници Цириха уживају у најбољем квалитету живота на свету, показују подацима истраживања Дојче банке.
cirih
Фото: pixabay.com

Цирих је преузео је прво место од Велингтона, главног града Новог Зеланда.

Копенхаген, Единбург, Беч, Хелсинки, Мелбурне, Бостон, Сан Франциско и Сиднеy заокружују топ 10 градова који имају најбољи квалитет живота.

Мерење квалитета живота спроведено је у 56 светских градова, а у обзир су узети: куповна моћ потрошача, безбедност, здравствена заштита, трошкови живота, стамбена осигураност, превоз до посла и загађење.

Док европски, амерички и аустралски градови нуде највиши квалитет живота, неки велики европски градови нису тако добро прошли.

Франкфурт, који је био на првом месту пре пет година, пао је на 13. место ове године, Париз се нашао на 36. месту, а Лондон на 41. месту. На самом дну листе налазе се Манила, Пекинг и Лагос.

Цирих не може да се похвали највишим платама и на примат на тој листи припада Сан Франциску где су просечне плате порасле за 31 одсто у односу на 2018. годину и 88 одсто у последњих пет година.

Од 2019. године просечна плата у Сан Франциску била је нешто виша од 6.500 долара. Град с најнижим платама је Каиро, где просечна плата износи 206 долара.

EUR/RSD 117.5388
Најновије вести