Жена у Авганистану нападнута јер је ишла на посао

КАБУЛ: Жена стара 33 године, запослена у полицији у Авганистану, нападнута је док се враћала са посла - нападачи су пуцали на њу и изболи јој очи, а сматра се да су за напад одговорни талибани и да су деловали по наредби њеног оца који се противио да његова ћерка ради ван куће.
Kabul, Avganistan/Fonet/AP
Фото: FoNet

Напад се догодио у провинцији Газни у централном делу Авганистана, када су три мушкарца пуцала на Хатеру док се враћала са посла и изболи јој оба ока ножем.

Жена је одведена у болницу и у стабилном је стању, али је изгубила вид, преноси Ројтерс.

Хатера и локалне власти сматрају да су за напад одговорни талибани и да су деловали по наредби њеног оца који се противио да његова ћерка ради ван куће.

Нападачи Хатери нису одузели само вид већ и сан који се дуго борила да оствари - да буде независна и да ради. Она се пре неколико месеци запослила као полицијска службеница у локалној станици.

Волела бих да сам радила у полицији бар једну годину. Да ми се ово догодило раније, било би мање болно. Догодило се прерано... ишла сам на посао и живела свој сан само три месеца, рекла је Хатера за Ројтерс.

Она наводи да је годинама покушавала да добије одобрење свог оца да оствари свој сан, али безуспешно.

Разумевање и подршку пружио јој је супруг, али њен отац никада није престао да се противи.

Хатера тврди да ју је отац пуно пута пратио док је била на дужности и да је контактирао талибане како би је спречили да одлази на посао.

Из полиције наводе да иза напада највероватније стоје талибани који су поступили по захтеву Хатериног оца, који је одведен у притвор.

Портпарол талибана је саопштио да су они упознати са случајем, али да нису умешани у напад, за који тврде да представља последицу породичних размирица.

Активисти за заштиту људских права тврде да овај напад указује на све заступљенији тренд одмазде против жена које су запослене, нарочито оних које раде у јавном сектору. У Хатерином случају, то што је била полицијка вероватно је додатно разљутило талибане.

Они сматрају да је оваква ситуација последица мешавине конзервативних друштвених норми у Авганистану и све јачег утицаја талибана док САД повлаче трупе из земље.

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести