Земља изгубила 28 трилиона тона леда од 1994. године

ЛОНДОН: Са површине планете Земље нестало је укупно 28 трилиона тона леда од 1994. године, а до ових података су дошли британски научници који су помоћу сателита истраживали површину Земље.
s
Фото: Pixabay.com

Научници са Универзитета у Лидсу, Единбургу и Лондону описали су количину губитка леда речју "запањујуће", пише Гардијан.

"Ако се глечери и ледене плоче наставе да топе овом брзином, сваки центиметар пораста нивоа мора значиће да ће око милион људи бити расељено из својих домова", објаснио је професор Енди Шефард са Универзитета Лидс.

Научници указују да отапање леда у тим количинама озбиљно смањује способност Земље да рефлектује сунчеву радијацију назад у свемир. Лед нестаје, а море или тло изложено испод њега упијају све више топлоте, повећавајући тако загревање планете.

"У прошлости су истраживачи проучавали само поједина подручја, попут Антарктика или Гренланда, посматрајући где се и колико лед топи. Ово је први пут да је неко проучио целу површину земље. Оно што смо пронашли нас је оставило без текста", рекао је Шефард.

EUR/RSD 117.5779
Најновије вести