Због климатских промена летње суше 20 пута извесније

ВАШИНГТОН: Суше, које су протеклог лета погодиле три континента и захватиле велике делове Европе, САД и Кине, постале су 20 пута извесније због климатских промена, закључак је најновије студије групе научника који истражују везе између екстремних непогода и глобалног загревања.
t
Фото: Pixabay.com

Суше су исцрпеле воду из великих река, уништиле усеве, изазвале шумске пожаре, угрозиле животињски свет којем је вода природно станиште и довеле до рестрикција у коришћењу воде у Европи. Погодиле су места која се већ суочавају са сувим временом у САД, као што су државе на западу, али и места где су суше ређе, као што је североисточни део САД.

Кина је имала најсувље лето у последњих 60 година, тако да је њена чувена река Јангцекјанг - најдужа у Азији и трећа најдужа на свету - била тек упола широка него обично, преноси Глас Америке.

Истраживачи из организације World Weather Attribution кажу да би се овакве врсте суша у северној хемисфери дешавале тек сваких 400 година да нема климатских промена које изазива човек. Они сада очекују да се овакве суше понове сваких 20 година, имајући у виду колико се темепратура на глобалном нивоу повећала.

Еколошке катастрофе, као што је суша широм света, уз огромне поплаве у Пакистану, представљају "јасан показатељ климатских промена", каже Мартен ван Алст, климатолог на Универзитету Колумбија и коаутор студије.

"Утицај климатских промена је врло јасан људима који су угрожени и погађа их веома тешко", каже Ван Алст и додаје да се то односи "не само на оне у сиромашним земљама, као што су људи погођени поплавама у Пакистану... него и оне у неким од богатијих делова света, као што је западна централна Европа".

Како би утврдили утицај климатских промена на исушивање у северној хемисфери, научници су анализирали податке о времену, компјутерске симулације и влажност земљишта у различитим областима, са изузетком тропских.

Анализа је урађена узимајући у обзир колико се глобална температура већ повећала, а то је за 1,2 степена Целзијуса, али су научници упозорили да ће температура наставити да расте и да је у студији урачунат и тај фактор.

Уз додатно загревање од 0,8 степени Целзијуса, овакве суше дешаваће се једном у 10 година у западној Централној Европи и сваке године у северној хемисфери, рекао је климатолог на швајцарском универзитету ETH Цирих, Доминик Шумахер.

"Видимо ове комбиноване и каскадне ефекте дуж различитих сектора и области", додао је Ван Алст и закључио да је један начин да се ти ефекти смање умањење емисија штетних гасова.

EUR/RSD 117.3380
Најновије вести