Жаба и змија направиле штету од 16 милијарди долара

МАЈАМИ: Истраживачи са Флориде објавили су студију према којој су две инвазивне врсте, америчка жаба и смеђа дрвенаста змија, причиниле светску штету од око 16 милијарди долара у периоду од 1986. до 2020. године, преноси Ројтерс.
е
Фото: Youtube Printscreen

Како се наводи, ове две врсте су узрoковале различите проблеме, од великих оштећења усева до нестанка струје, што представља велики финансијски губитак на светском нивоу. Смеђе-зелена жаба позната као "lithobates catesbeianus", која може да тежи преко 1кг, имала је највећи утицај у Европи, према овом истраживању.

Са друге стране, смеђа змија, позната као "boiga irregularis", неконтролисано се намножила на пацифичким острвима, укључујући Маријанска острва, где се сматра да су ову врсту унеле америчке трупе у Другом светском рату, навели су истраживачи.

Студијом се истиче нужна потреба за улагањем у контролу глобалног транспорта инвазивних врста, како се би се спречили велики губици након могућих инвазија.

Истраживачи су навели да је континуирано ажурирање црне листе забрањених врста за трговину корак ка коме се мора ићи, како би се у будућности избегли проблеми са којима су се сусрели на глобалном плану.

"У данашње време, трговина кућним љубимцима је главни пут за ове врсте, посебно сада када влада потражња за најегзотичнијим змијама", наведено је у студији.

Бројке су изведене агрегацијом трошкова повезаних са инвазивним врстама како је описано у рецензираној литератури и студијама за које се сматрало да су високе поузданости, и углавном су произашле из процена и екстраполација, а не из емпиријских запажања.

EUR/RSD 117.3121
Најновије вести