Време је за повратак: Безос открио планове о колонизацији Месеца

ВАШИНГТОН: Оснивач и директор Амазона Џеф Безос открио је своје планове о колонизацији свемира, почевши најпре од Месеца.
mesec
Фото: pixabay.com

Изградићемо пут у свемир, рекао је Безос на конференцији за новинаре у Вашингтону, преноси Еј-Би-Си њуз.

Како је рекао, не зна како ће колоније бити изграђене, али, додаје, "одређена врата, одређена претходница" треба да буде успостављена да би се тај циљ постигао, а његова компанија "Blue Origin“ ће предводити на том путу.

Кључни део инфраструктуре је „Blue Moon“ (Плави месец), модел нове лунарне летелице која би требало да опрему и људе одведе на Месец до 2024. године. 

Летелица без посаде, Плави Месец, носиће научне инструменте, сателите и возила за неприступачан терен, преноси Би-Би-Си.

Реч је о новом ракетном мотору названом БЕ-7, потиска 4.535 килограма.

Време је за повратак на Месец, овог пута да би се остало", рекао је Безос, говорећи о циљевима његове истраживачке компаније „Blue Origin“.

Циљ је да „Blue Moon“ слети на јужни пол Месеца где су у кратерима пронађени комади леда.

Вода из тог леда могла би да се искористи да се произведе водоник, који би онда могао да подигне свемирски брод за даље мисије широм соларног система.

Трампова администрација је у марту најавила да намерава повратак америчких астронаута на Месец до краја 2024. године.

Према речима Безоса, „Blue Origin“ биће у могућности да испуни рок Трампове администрације, али „само зато“ што је компанија почела креирање лунарне летелице 2016. године.

Он жели, како је истакао, да побољша приступ Месецу, јер има ширу визију будућности у којој ће људи моћи да живе и раде у свемиру, а што данас није могуће.

EUR/RSD 117.5890
Најновије вести