Венеција под водом, други највећи талас у историји

ВЕНЕЦИЈА:  Венецију је погодио други највећи талас плиме у историји, поплавивши историјску базилику и многе градске тргове и уличице.
Venecija pod vodom Foto AP/L.Bruno
Фото: AP/L.BrunoВенеција под водом Foto AP/L.Bruno Venecija pod vodom Foto AP/L.Bruno

Градоначелник Луиђи Бругнаро изјавио је да ће прогласити стање катастрофе и упозорио на озбиљну штету, преноси Ројтерс.

"Ситуација је драматична. Тражићемо од владе да нам помогне, Цена ће бити висока. Ово је резултат климатских промена", написао је Бругнаро на Твитеру.Висина воде на Тргу Светог Марка прешла је један метар.

Базилика Светог Марка поплављена је шести пут у 1.200 године, од чега су се четири поплаве десиле у последњих 20 година, а најскорија је била у октобру 2018. године.За сада нема извештаја о штети у базилици.

На видео снимцима објављеним на друштвеним мрежама види се како дубока вода тече као река улицама Венеције, као и високи таласи који ударају бродове привезане код Дуждове палате.Градски званичници кажу да је висина таласа била 187 центиметара, што је нешто мање од рекорда од 194 центиметра, забележеног 1966. године.

Јаке кише погодиле су протеклих дана већи део Италије, доносећи поплаве, посебнона југу земље, а лоше време прогнозира се и за наредне дане.

mihailo
13.11.2019 • 12:23
Počelo je ,počelo......
EUR/RSD 117.5802
Најновије вести