Украден део пепела Махатме Гандија на његов рођендан

ЊУ ДЕЛХИ: Непознати починиоци украли су део посмртних остатака Махатме Гандија из меморијалног центра Бапу Баван у граду Рева у централној Индији, на његов 150. рођендан, саопштила је индијска полиција.
w
Фото: pixabay.com

Пепео, који је украден јуче на 150. годишњицу његовог рођења, чуван је у меморијалном центру од 1948. године, када је Гандија убио хиндуистички фанатик.

Лопови су зеленом бојом написали реч "издајник" перко фотографија борца за независност Индије.

Поједини хиндуистички екстремисти самтрају Гандија издајником јер је заговарао јединство хиндуиста и муслимана, иако је он и сам био хиндуиста.

Полиција у Реви, у држави Мадија Прадеш потврдила је за ББЦ да истражује крађу на основу "штетности за нанационалну интеграцију" и опасности за потенцијално нарушавање мира.

Чувар меморијалног центра Бапу Баван, Мангалдип Тивари истакаоје да је крађа "срамна".

"Отворио сам капију Бавана рано ујутро јер се тог дана обележавао Гандијев рођендан. Када сам се вратио око 23 сата уочио сам да недостају његови посмртни остаци и да је његова слика потпуно уништена", рекао је Тивари за индијску интернет страницу Тхе Wире.

Ганди је водио покрет ненасилног отпора против британске колонијалне владавине у Индији, надахњујуци својим примером људе широм света. Већина Индијаца га и даље поштује као "оца нације".

Медутим, један део становништва га оптужује за издају због успостављања блиских веза с муслиманима.

Убио га је хиндуистички екстремиста у јануару 1948. године.

Након смрти, његов пепео је бачен у реку у складу с хиндуистичким веровањима.

Ипак, због његове славе мања количина његовог пепела је задржана и послата музејима и храмовима широм земље, укљуцујучи и онај у Бапу Бавану.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести