У Индији 21 од 30 најзагађенијих градова на свету

ЊУ ДЕЛХИ: Индија је поново на врху годишње листе градова са најгорим квалитетом ваздуха на свету, судећи према новом извештају, док су кинески градови наставили да показују побољшања у односу на претходну годину, преноси Си-Ен-Ен.
e
Фото: pixabay.com

У Индији се налази 21 од 30 градова са најгорим загађењем ваздуха налази се у Индији, према подацима прикупљеним у Извештају о светском квалитету ваздуха за 2019. годину, а шест је међу првих десет.

Газиабад, град близу престонице Њу Делхија на северу државе Утар Прадеш, рангиран је као најзагађенији град на свету, са просечном концентрацијом ПМ 2,5 од 110,2 у 2019.

То је далеко више него двоструко од нивоа који америчка Агенција за заштиту животне средине сматра здравим - чак девет пута више.

А у новембру је проглашено ванредно стање након што је индекс квалитета ваздуха (АКИ) премашио 800 у појединим деловима Њу Делхија, што је више од три пута преко "опасног" нивоа.

Микроскопске честице, пречника мањег од 2,5 микрометра, сматрају се нарочито штетним јер су довољно мале да уђу дубоко у плућа и кардиоваскуларни систем.

ПМ 2.5 укључује загађиваче попут сулфата, нитрата и црног угљеника. Изложеност таквим честицама повезана је са плућним и срчаним проблемима и може ослабити когнитивне и имунолошке функције.

Према Светској здравственој организацији, загађење ваздуха узрокује око 7 милиона преурањених смрти годишње у свету, углавном као резултат повећане смртности од кардиоваскуларних болести, карцинома и респираторних инфекција.

EUR/RSD 117.5965
Најновије вести