Три собне биљке које успевају и онима којима све друге вену

Чак и ако немате појма о узгоју биља нити воље да бринете о њима без тешкоћа ћете узгојити сретни бамбус, алоју веру или сансеверију, чак и у лошим условима с премало сунчеве светлости, пише Радио Сарајево.
е
Фото: Youtube Printscreen

Срећни бамбус за антиталенте

Срећни бамбус (Dracaena sanderiana) готово је неуништива биљка. Савршена је за оне који не знају превише о биљкама нити имају превише воље бринути о њима, али желе мало озеленити животни простор.

Овој биљци довољно је мало светла, а успева и у тамним просторима. Ако јој листови пожуте, то значи да је изложена превеликом светлу или има превише минерала у води. Стога је треба заливати одстајалом или филтрираном водом, а ако га држите у вази, препоручљиво је мењати воду барем једном седмично.

Алоја вера за заборавне

Ако заборављате редовно заливати биљке, а нисте љубитељ бодљикавих кактуса, одлучите се за алоју веру (Aloe vera Barbadensis Miller). Ова биљка има лековита својства, а гел из њених листова користи се за негу коже који је особито ефикасан код опекотина.

Обично нарасте од 80 до 100 центиметара у висину. Захтева добро осветљено место и умерено заливање. Може месецима издржати без воде, но брзо ће иструнути ако претерате са заливањем. Припазите да у тањирићу нема воде и никада је не заливајте по листовима јер се тако вода задржава у шупљинама и изазива труљење.

Фото: Youtube Printscreen

Сабљица за почетнике

Сабљица или сансеверија или Свекрвин језик не захтева превише труда. Воли што више светлости, али једнако добро успева и с мање ако то услови захтевају. Посебна је због својих меснатих, усправних, дугачких листова који нарасту до 80 центиметара у висину. Ни овој биљци није потребно превише залијевања, па током раста горњи слој земље (2,5 цм) оставите да се осуши пре следећег заливања. Током зиме додајте јој тек толико воде да избјгнете сушење земље, што зависи и од топлине просторије у којој је држите, иначе ће њезина претерана употреба на крају довести до пропадања коријена. Лети ју је препоручљиво заливати редовно и обилније, пишу 24sata.hr.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести