Сутра геомагнетна олуја најслабије јачине погађа Земљу 

БЕОГРАД: Земљино магнетно поље сутра ће погодити геомагнетна олуја најслабије јачине, саопштили су из америчког Центра за предвиђање временских прлика у свемиру и Аенције за проучавање океана и атмосфере (НОАА).
solarna bura, pixabay
Фото: Pixabay

Реч је о феномену који може да утиче на електромреже, сателите и авионске линије, те прузроковати застој читавог света.
Геомагнетна олуја привремено је ометање Земљине магнетосфере и проузрокована је активностима Сунца, када ударни талас и облак магнетног поља Сунчевог ветра заједно са Сунчевим бакљама и короналним избацивањем масе нападају Земљино магнетно поље три дана након Сунчевих активности. 
Геомагнетне олује обично трају дан или два, али могу трајати и данима.
Према саопштену НОАА ова геомагнетна олуја је класификована на скали од један до пет као Г-1, што значи да ће бити најслабије јачине.
Свејдно, како се наводи, та олуја могла би да проузрокује "слабе осцилације на мрежним станицама и мањи утицај на сателитске операције, као и на животиње које мигрирају".
Олуја категорије Г-5, на пример, утицала би на електричну енергију и безбедносне системе широм света, па би могло доћи до потпуног урушавања система рачуналних мрежа и великих оштећења на електричним трансформаторима.
То би, како се наводи, могло проузрокковати нестанак струје широм Земље.
Олуја јачине Г-5 може наштетити и радиоталасима те творитипотпуни хаос у друштву - не би радили мобилни телефони, ГПС ни Интернет. 
Царингтонов догађај највећа је забележена геомагнетна олуја у историји а догодила се септембру 1859. године.
Скорије је познат случај из 1989. године, када су за време једне такве олује четири сателита била у квару недељу дана.
Утицај геомагнетних олуја на људе тек се проучавати, али познато је да голубови писмоноше, на пример, за време таквих олуја имају проблема са навигацијом и нису у стању да пронађу место на које треба да слете.

EUR/RSD 118.1516
Најновије вести