Становници вечног града у опасности због смећа

РИМ: Лекари у Риму упозорили су на могуће опасности по здравље људи због смећа које је преплавило улице вечног града, посебно током летњих врелих дана.
s
Фото: pixabay.com

Одлагање смећа је вишедеценијски проблем Рима.

Рим је остао без већег локалитета за третирање 1,7 милиона метричких тона смећа које настане сваке године, од када је депонија Малагрота затворена 2013. године, пренела је агенција АП.

Разноразни градоначелници из различитих партија нису показали способност у решавању градских проблема са смећем.

Ти проблеми су се драматично увећали када је пре три године на место градоначелнице дошла Вирџинија Рађи из популистичког Покрета пет звездица, наводи америчка агенција.

Њена администрација суочена је с фрустрацијом и бесом и туриста и Римљана због тона смећа које угрожавају здравље људи и кваре имиџ града.

Лекари су упозорили да животиње као што су пси, мачке, пацови и птице представљају озбиљне здравствене ризике јер се увлаче у смеће и после шире бактеријске инфекције кроз свој измет или урин.

Врло важно је приликом избацивања смећа добро опрати руке, подсећају лекари.

Лекари, такође, саветују грађане да не спаљују гомиле смећа, јер би то могло да изазове веће здравствене ризике због контаминације диоксином, а што може да доведе до рака.

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести