Склапање мозаика о средњовековном животу на Руднику

Једанаеста кампања археолошких истраживања, у организацији Музеја рудничко-таковског краја и Филозофског факултета у Београду, доноси нова сазнања о средњовековном животу на планини, јавља Радио телевизија Србије.
r
Фото: Youtube Printscreen

Потпуно изгорела и срушена кућа вековима је била под земљом. Археолози су у њој пронашли пуно очуваних предмета који говоре о једном типичном домаћинству из 14. века.

„Један лонац, неколико бокала, крчага, једна чаша као и метални налази, мотике, једна мамуза гвоздена, један нож, чешагије и један прстен“, набројала је Јелена Марјановић, дипломирани археолог.

На Руднику настављају ископавања у близини места где су већ раније пронашли трговачку кућу као и велики подрум прошле године. Изузетни налази у објектима какве до сада нису имали.

„Имамо један одводни канал, доста дубоко укопан, поплочан, прекривен плочама, тако да више личи да је био канал за одвод, да не кажем некакав канализациони канал који је одводио отпад из неког од оближњих објеката“, изјавио је професор др Дејан Радичевић, руководилац истраживања на Руднику.

На трагу откривања нових детаља о великом рудничком насељу, слику употпуњују сведочанства о постојању рудничке улице са дућанима, као и о средњевековном тргу познатом из историјских извора.

„Остао је забележен један инцидент, где је Дубровчанин побегао са улице у дућан. Мислим да на овој греди коју ми истражујемо од Приливског Виса до Мале Кеље, се заправо налазе остаци средњевековног трга и ту је заправо та рудничка улица са свим тим радњама, магазама, складиштима, али и са зградама које су имале управну и јавну функцију“, објаснио је др Радичевић.

Археолози кажу да им је значајно разумевање породица, на чијим имањима трагају за вредним сведочанствима богате рудничке историје.

„Планирамо да наставимо на имању Чивовића, такође на Којовачи. У некој даљој будућности чека нас Острвица као и кула Орловића Павла у Мајдану“, рекла је Ана Цицовић, виши кустос археолог Музеја рудничко-таковског краја

Једанаесту кампању ископавања на Руднику дугогодишњи тим археолога веома успешно приводи крају.

 

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести