Саудијки 45 година затвора због објава на мрежама

РИЈАД: Суд у Саудијској Арабији осудио је једну жену на 45 година затвора због "коришћења интернета за кидање друштвеног ткива", саопштила је данас група за људска права DAWN са седиштем у Вашингтону.
saudijska arabija, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Lefteris Pitarakis), ilustracija

Саудијски специјализовани кривични суд осудио је Нуру бинт Саид ал Катани због коришћења друштвених медија за "кршење јавног реда", наводи се у судским документима у које је имала увид група DAWN, пренео је Ројтерс.

Вест о вишедеценијској казни на коју је осуђена долази неколико недеља након што је Салма ал Шехаб, 34-годишња студенткиња докторских студија на Универзитету Лидс, осуђена на 34 године затвора због ретвитовања и снимања порука саудијских дисидената на друштвеним мрежама.

Ал Шехаб, која је и мајка двоје деце, осуђена на 34 године затвора након што се за празнике вратила кући у Саудијску Арабију

Најновији случајеви уследили су након што је амерички председник Џозеф Бајден изразио забринутост за људска права у Саудијској Арабији, током састанка са саудијским престолонаследником, принцом Мохамедом бин Салманом у јулу, подсећа Ројтерс.

САД су прошле недеље саопштиле да су саудијским властима пренеле "значајну забринутост" због пресуде изречене Салми ал Шехаб.

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести