Пси и мачке не могу заразити власнике коронавирусом

Протеклих дана, осим што расте број оболелих од коронавируса (COVID-19), на друштвеним мрежама се шире бројне дезинформације и гласине.
d
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Због тога се велики број власника кућних љубимаца нашао у недоумици да ли њихов пас или мачка могу да се заразе, да ли смеју да их изводе у шетњу, да ли треба да им дају витамине, дезинфикују крзно...

Како објашњава др Тамара Јовић Васиљевић из ветеринарске амбулате „Централвет”, позанто је да пси и мачке оболевају од одређених врста коронавируса, али не и COVID-19.

– Пси оболевају у актној форми од псећег коронавируса (ЧВ), који изазива гастроинтестиналне (стомачне) поремећаје, попут пролива и повраћања, док мачке оболевају од коронавируса (ФИП) који се најчешће јавља у хроничној форми – појашњава др Јовић Васиљевић. – До сада није утврђено да се кућни љубимци могу заразити коронавирусом нити да они могу бити преносиоци, пошто до сада нема доказа су се људи који су били у контакту с кућним љубимцима заражени. Упркос томе, брзо се шире нетачне информације и ствара паника, те апелујем на грађане да, уколико имају било каква питања, контактирају са својим ветеринаром и да се придржавају његових препорука.

Љубимцима није потребна заштитна маска јер ће им она непотребно закомпликовати одржавање хигијене, али власници морају имати на уму да пси и мачке, као и људи преко обуће, могу из спољашње средине, на шапама и телу, унети вирус у кућу.

– Власници би требало да се придржавају препорука ветеринара, да закажу на време термин за свог љубимца, поштују превентивне мере, те да четвороножне пацијенте на преглед доводи само једна особа – саветује наша саговорница.

– У свим чекаоницама се налазе средства за дезинфекцију руку које је неопходно користити приликом уласка у амбуланту. Већина ветеринарских амбуланти ради уобичајено, али стручњаци саветују да се ветеринари посећују само уколико је хитно потребна помоћ. Осим тога, псе треба шетати искључиво на повоцу, ограничити и избегавати контакт с другим власницима и љубимцима, а након шетње треба се придржавати уобичајених хигијенских мера брисања и чишћења шапа, крзна и поводца средствима која су намењена за животиње и обавезно прање руку.

С. Ковач

EUR/RSD 117.5923
Најновије вести