Преминуо Хју Хефнер, оснивач Плејбоја

БЕОГРАД: Оснивач и власник магазина „Плејбој“ Хју Хефнер преминуо је у 91. години у Лос Анђелесу.
Epa (STR)
Фото: Epa (STR)

Како је саопштила ПР служба магазина, овај медијски магнат и милионер преминуо природном смрћу у свом дому окружен породицом, преноси АП.

Оснивањем „Плејбоја“ 1953. године, Хефнер је изградио бренд који је дефинисао сексуалну културу у другој половини 20. века.

Живот је превише кратак да би се живео нечији туђи сан, једна је од његових најпознатијих изјава. 

Рођен је у Чикагу, својевремено запослен као новинар у „Есквајеру“, Хефнер је 1953. године почео да издаје „Плејбој“, а радно место му је у почетку била његова кухиња. 

“Плејбој“ је касније постао најпознатији и најпродаванији магазин за мушкарце у свету, достизавиши 1970-их година тираж од седам милиона примерака.

Фото: Epa (Bruno Bebert)

Први број познат је по томе што је на насловној страни била фотографија наге Мерилин Монро, из календара за 1949 годину, које је он купио за 200 долара. 

Примерак првог броја продавао се за 50 центи и објављен је без датума за случај да не буде другог броја. Прво издање се, међутим, распродало за неколико недеља. 

Хефнер је био и политички активиста и филантроп који је био активан по низу јавних питања. Био је и ветеран Другог светског рата.
Тврдио је за себе да је спавао са више од хиљаду жена.

Сам никад није волео да о „Плејбоју“ говори као о секс магазину, већ више о издању које се бави стилом живота, чији је секс важан састојак.

“Плејбој“ излази једном месечно и доноси фотографије нагих жена, заједно са чланцима о моди, спорту, производима и јавним личностима.

За њега су своје кратке приче писали и познати писци попут Норман Мајлер, Артура Кларка, Јан Флеминга, Владимира Набокова и Маргарет Етвуд, Курт Вонегат, Џејмс Болдвим и многи други.

За „Плејбој“ су радили и многи познати фотографи, као што су Ричард Фегли, Вилијем Фиг, Арни Фрејтаг, Рон Херис, Дејвид Меци, Рас Мејер, Помпео Посар, Суз Рандал...

Упитан на шта је највише поносан, он је рекао: „На то да сам променио ставове према сексу. Да дивни људи могу да живе заједно. Да сам деконтаминисао појам секса пре брака. То ми пружа велико задовољство“.

Хефнер дао богатство да буде сахрањен поред Мерлин Монро

Оснивач магазина "Плејбој" Хју Хефнер који је преминуо је ноћас у 91. години у Лос Анђелесу, одлучио је још пре 25 година да жели да буде сахрањен поред славне глумице Мерлин Монро.

За место на гробљу Вествуд Меморијал Парк, где почивају неке од највећих филмских и телевизијских звезда, платио је тада 75.000 долара, преноси Индеџ.хр.

На насловници првог броја "Плејбоја" била је управо Мерлин Монро што му је Хефнеру донело планетарни успех.

Она се 1953. године скинула за култни магазин који је у рекордном року по цени од 50 центи продат у 50.000 примерака.

Датум Хефнерове сахране још увек није познат. Његов син Купер обратио се медијима, рекавши да је његов отац имао узбудљив живот и да су његова деца и супруга скрхани те да ће им јако недостајати.

Последњих пет година живота, Хју Хефнер био је у браку с Кристал Херис која је од њега млађа пуних 60 година.

EUR/RSD 117.5801
Најновије вести