Преминуо Ђело Јусић

ДУБРОВНИК: Хрватски композитор, музичар, аранжер и диригент Ђело Јусић, аутор бројних хитова забавне музике, али и низа оркестарских дела, преминуо је у 81. години, јавља Хина. 
Djelo Jusić Foto:Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Ђело Јусић рођен је 1939. године у Дубровнику, оснивач је Дубровачких трубадура 1961. године, а уз тај састав његова дела су изводили Тереза Кесовија, Ибрица Јусић, Оливер Драгојевић, Мило Хрнић и други. 

Са својим хитовима, међу којима су "Далматински леро", "Запјевајмо пријатељи", "Младости, моја лијепа радости", "Волим те будало мала", "Загрљени", "Ла мусица ди нотте", "Старе љубави", остварио је успехе на Сплитском и Загребачком фестивалу, а с његовом пјесмом "Један дан" Дубровачки трубадури су наступили на Евровизији 1968. године. 

Оснивач је и дечјег хора Мали распевани Дубровник, а у дугој каријери дириговао је бројним европским оркестрима. 

Уз забавну, компоновао је и оркестарску, вокално-инструменталну, сценску, филмску и телевизијску музику. Истичу се свита "Дубровачки кантуни" и мјузикл "Дундо Мароје", а ораторијум "Де цивитате либертатис веритас (Истина о граду слободе)", у којем описује најдраматичније ратне дане свог родног града, компоновао је на текстове тадашњег дубровачког бискупа Желимира Пуљића и стихове академика Луке Паљетка. 

Добитник је Порина 1997. године , као и за животно дело 2007. године. 

Добитник је Златне арене на Филмском фестивалу у Пули 1999. године за музику у филму "Дубровачки сутон", а за мјузикл "Дундо Мароје" добио је Награду Иван пл. Зајц. 

Добитник је и Златног прстена емисије Радио Загреба "Поморска вечер", а 2019. добио је награду града Дубровника за животно дело. 

Нослац је Одличја Реда Данице с ликом Марка Марулића, а поводом 40. годишњице уметничког рада добио је награду "Руке Светога Влаха". 

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести