Подваријанта БА.5 налик делти, може бити најгора досад

ЛОНДОН: Подваријанта омикрон соја корона вируса која се шири Великом Британијом могла би да буде најгора досад јер има карактеристике делта соја, упозорио је амерички физичар, доктор Ерик Топол.
Koronavirus /Tanjug, AP Photo/Gerald Herbert
Фото: Танјуг/АП/Гералд Херберт/Коронавирус у Њу Орлеансу

Подсој БА.5 изазвао је летњи талас ковида, а процењује се да је број заражених у Британији највећи од почетка пандемије, пренео је "Сан".

Топол је изразио забринутост због тога што ова подваријанта има "екстремну могућност да избегне имунитет и веома је заразна".

Он је рекао да БА.5 има "далеко бољу могућност да продре у ћелије, што би могло да објасни зашто је овај подсој вируса изазвао толике проблеме".

У тексту се наводи да не само да је из омикрон породице, већ има сличности са такође врло заразним делта сојем, који изазива много теже симптоме и има већу стопу хоспитализације, додуше, у времену када је било мање вакцинисаних.

Омикрон се у студијама показао мање опасним када је реч о току болести.

Зато је рано рећи да БА.5 изазива тежи облик болести, али је то могуће, с обзиром да има карактеристике делта соја, додао је Топол.

Он је истакао да је тешко да се утврди колико је опасан БА.5 у поређењу са претходним сојевима, јер код људи постоји одређени "имуни зид".

Ипак, нагласио је да према броју дневних хоспитализација и смртних случајева не делују да је БА.5 изазвао погоршање ситуације, што указује да вакцине и даље штите против тежег облика ковида.

БА.5 има могућност да инфицира ћелије као делта, иако припада омикрону. Гледамо његову убрзану еволуцију налик понашању болида Формуле 1 који све брже кружи по стази са људима на трибинама. Наша најбоља заштита од БА.5 сада су маске високог квалитета, физичко дистанцирање, вентилација просторија, пречишћивачи ваздуха и вакцине, у шта улазе и бустери, наравно, упозорио је Топол.

Ове речи доктора Топола долазе након што је водећа студија за праћење ковида проценила да Велика Британија бележи рекордних око 350.000 нових случајева по дану, што нису званични подаци британског министарства здравља.

Апликација ЗОЕ Ковид, на чијем је челу професор Краљевског колеџа из Лондона Тим Спенсер, наводи да тренутно једна од 15 особа у Британији болује од корона вируса.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести