Отворени витешки кампови у Грачаници 

ГРАЧАНИЦА: Отварањем средњевековних витешких кампова у дворишту ОШ „Краљ Милутин“, у Грачаници је, у оквиру Видовданских свечаности, данас отпочео четврти Међународни фестивал средњовековних вештина и заната ШТИТ/SHIELD, који ће трајати до 23. јуна.
w
Фото: Tanjug/ RT Gračanica

Како је пренела РТВ Грачаница, фестивал организују витешко удружење „Ред Змаја“, Туристичка организација, иза тог места и витешко удружење „Бели Орлови“ из Београда, а већ четврту годину одржава се у склопу Видовданских свечаности.

Директор ТО Грачаница Бобан Петровић каже да ће ове године бити више од 100 учесника из Србије, Македоније и Мађарске који ће својим присуством учинити да се на кратко оживи дух средњег века у Грачаници.

„Сваке године се трудимо да проширимо број учесника. Циљ нам је да у 2021. години, када се обележава 700 година постојања манастира Грачаница, доведемо много више учесника, да на тај начин оживимо средњи век“, каже Петровић, који истиче да је овај фестивал привукао велики број туриста, како домаћих, тако и страних.

Према његовим речима, основни циљеви фестивала „промоција средњовековне историје, културе, традиције, вештина и заната, као и подизање свести о значају и очувању културног наслеђа“.

Посетиоци фестивала ће имати прилику да уживају у средњовековним турнирима (витешке борбе, стреличарство, бацање секира, рвање и бацање копља) и да се опробају у стреличарству, бацању секира и копља.

Осим такмичарског дела фестивала, програм садржи и бројна друга дешавања, као што су: средњовековно венчање у манастиру Грачаница, дефиле учесника кроз Грачаницу, интерактивне радионице средњовековних заната, концерт средњовековне музике и богат програм за децу.

У оквиру изложбеног простора на месту одржавања фестивала, посетиоци ће имати прилику да прошетају кроз средњовековни витешки камп, да пробају делове витешке опреме, као и да купе локалне сувенире.

Новина на фестивалу ће бити и радионица за ковање средњовековног новца, реплика кованица краља Милутина.

Организовање фестивала су подржали: општина Грачаница и Мађарска амбасада у Приштини. Медијски покровитељ фестивала је РТВ Грачаница, а помоћ у организовању фестивала пружају и Ансамбл Венац, Дом културе у Доњој Гуштерици и ОШ "Краљ Милутин".

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести