окоТвоко: Сенка која гађа право у центар

Успех ТВ серије „Убице мога оца“ показао је колико смо били у праву када смо говорили да је у домаћој ТВ продукцији време за окретање од класичног породичног хумора ка озбиљнијим захватима, међу којима је крими тематика на првом месту.
IVANA VUJANOV
Фото: Ивана Вујанов

Нова ТВ серија „Сенке над Балканом“ зато је стигла у право време и, по многима, представља пун погодак.

Већ неколико година интерес филмске и ТВ индустрије окреће се од ситкома и забаве ка озбиљнијим темама, а да то није политика. Србија је дуго била изван ових уплива, но, показало се да продуценти и филмски посленици ипак нису седели скрштених руку, дозвољавајући да им овај тренд измакне.

Тако смо добили „Убице мога оца“, серију о суровом савременом свету, у којем се преплићу лични и пословни односи, пуни зависти, корупције, љубавних односа и издаје.

Но, чини се да ће пажњу љубитеља ове серије који с нестрпљењем чекају другу сезону, успети да заокупи нова домаћа крими серија „Сенке над Балканом“, чија је прва, пилот епизода, успела да узбурка духове над овим полуострвом.

Јер, серија је рађена у продукцији Радио телевизије Србије, Радио телевизије републике Српске, Кобра филма, Скопље филма, Искре Руске Федерације и МРТ, Агенције за филм Републике Македоније. Емитује се у Србији, Македонији, Босни и Херцеговини и Црној Гори.

Крими прича о дубини корупције, интрига и превара, зачињена дрогом и сексом приказаним већ у првој епизоди, погодила је укус публике, опчињене приказима догађаја у бурним двадесетим годинама прошлог века, уочи Шестојануарске диктатуре, у временима када се могло све и лако постајало ништа.

Када се томе дода и основна прича о Лонгиновом копљу које је својеврсни мистични катализатор београдских догађаја, добије се интересантна и узбудљива серија која је успела да одговори на озбиљне телевизијске стандарде.

Не чуди зато да извршни продуцент „Сенки“ Драган Бјелогрлић очекује од ове серије успех и већи од овог локалног, балканског. За почетак, ту су „заинтересоване стране“ – глумци из Македоније, БиХ и Црне Горе, али и комшије Хрвати и Словенци, чији глумци играју у овој серији, уз наду да ће њихови сународници из јавних сервиса серију откупити, ако ни због чега другог, оно баш због њих.

Не треба заборавити ни Русе, који су, осим продуцентског учешћа, серију обогатили Како је Србија тада постала богатија за белогардејце, српско ТВ глумиште обогатили су и руски глумци, чиме је Бјелогрлић озбиљно утро пут на источноевропско тржиште, које традиционално нагиње руској кинематографији, без обзира на Холивуд.

После само једне епизоде, додуше, продужене у холивудском маниру пилот-епизода, не ваља оцењивати квалитет приказаног. Ипак, судећи по реакцијама публике, серија „Сенке над Балканом“ биће веома, веома гледана.

У тренутку када се тренд „хејтовања“, односно критиковања сваке друштвене појаве, шири по друштвеним мрежама, примедбе попут „упалио је цигарету зипо упаљачем који је произведен тек 1933.“ ауторима серије делују као музика за душу.

Јер, ако се у јавности не могу чути примедбе јаче од неопеглане крагне и раздељка који је ишао сувише улево, посао је сигурно добро одрађен.

Осим у једном сегменту. Због експлицитних сцена секса и речника пуног псовки, гледаоци моле РТС да ову серију означи као неприкладну за млађе од 18 година.

Ивана Вујанов

EUR/RSD 117.5631
Најновије вести