ОкоТВоко: Од краљице до прасета

Отишла је енглеска краљица Елизабета и она је светски феномен. О томе је говорио најчешће изузетно компетентно новинар, писац и рокер Бранко Росић једини Србин кога је одликовала енглеска краљица за допринос културној сарадњи.
aleksandar filipovic
Фото: Nemanja P./aleksandar filipovic

Говорећи о 70 године владавине рекао је да се у њеној епохи десио и пејџер, мобилни, радио, интернет, Битлси, десила се и група Квин али и Елтон Џон. Као дете сам гледао на црном телевизору сусрет енглеске краљице и Јосипа Броза Тита. Какав гламур! Чувена је њена изјава „Ако је ово бравар, ја нисам краљица”. Дошла је и на последњи испраћај маршала један од најгледанијих преноса у историји малих екрана. Њено крунисање пратило је 300 милиона људи. За време њене традиционалне владавине десиле су се многе промене. Од појаве Леди Дајане која је разбила све клишее о једној краљевској породици, до појаве Камиле Паркер и одлуке да Меган Маркел не присуствује испраћају. Телевизија, таблоиди, медији, први су почели да се баве турбуленцијама које су захватиле краљевску породицу јер ово је време промена свега па и краљевских вредности. Ово је време разоткривања интимности познатих личности. Где више ни краљица не може бити поштеђена.

А на нашем тлу, све по старом, Николина Пишек је поново на екрану и сарађује са Даниелом Делалеом с којим је прославила чувену емисију „Ред карпет”. Креће са емисијом на ТВ Уна а прва тема би могла да им буде колико приватни живот утиче на каријеру. То би могла и да исприча Северина јер док сам био на летовању у Макарској тамошњи медији су се бавили случајем физичког обрачуна Северине Вучковић и њене сестре Маријане Поповић. У целу медијску сагу се укључио и Милан Поповић а у кукурузима није статирао ни Игор Којић. Код Северине је било свега, расправе око имовине, врућих саопштења  и изношења прљавог веша у јавност. Шта је та краљица естраде доживела за њених педесет година живота? Каква каријера, какви успони и падовил, какав љубавни живот? Мислим да Севе није лако али као што видите Хрватице су направиле хаос међу београдским богатим делијама. Традиционална епоха се завршила.

Последње што је уздрмало медији је сукоб на релацији Богдан Илић познатији као Бака Прасе и Жељко Митровић –диџеј Жекс. У том вербалном рату који је понекад подсећао на руско-украјински сукоб, на грађански рат и на обрачун џибера у некој лошој домаћој серији, највише се помињало бело, орални секс, етикетирање уз обавезну велику дозу хомофобије. Српски лажни мачизам који се иживљава над женама. Сукоб ће се завршити како ће се завршити али је показао куда води ријалити програми, Јутјуб и Тикток. Само су у причи ко коме дугује паре и ко је кога хефтао. Дакле, да ли су нама главни проблем гениталије и досадно мрдање куковима док се дешава невиђена криза светских размера, док настају ломови на берзама и док у продавницама царују празни рафови? Овако тешку годину нико још није видео. Па чак ни Душан Величковић,  астролог који је умро у спа центру као и Видоје Ристовић, супруг Николине Пишек. Падају људи као снопље. Тако да нико не зна да ли ће им бити лакше на оном него на овом свету.  Расту нове генерације. Огроман је утицај нових технологија и медија на њихов ментални склоп. Рекао бих може бити и медијска и телефонска зависност и наркоманија. Како васпитавати децу у ова сулуда времена треба да нам кажу ђакон Ненад Илић, Оља Бећковић, Марина Рајевић Савић... Али нико нема одговор на то питање „Да ли анђели спавају” или где почиње сатана. Али на литијама нико се није сетио да помене ко нам је покварио породичне вредности и зашто се сме ширити блуд и неморал, насиље у стрејт односима и у телевизијским програмима где се секса у ударним терминима, а бити геј није овде ОК јер овде се само виче „педеру” кад желите неког да увредите. Да ли су сад кључне фројдистичке теме кад смо дубоко заражени примитивизмом, нетолеранцијом, неваспитањем. Да ли су то најважнија питања кад не знамо каква нам стиже зима, шта нас чека, да ли ћемо изгурати? Оно што је сигурно, медији су нас ментално покварили. Покојнике заборављемо после сваке нове вести.

Много се плашим дана који долазе. Долази поларна зима, катаклизма је већ почела. Не брините, упалите телевизор. А шта ако буде рестрикција? Не брините биће све на Јутјубу..или одложено. Сигуран сам да ћемо ову зиму изгурати али како ћемо изгурати последице медијске контаминације многих усијаних глава, е, то већ не знам.

Александар Филиповић

Nenad Adamov
17.09.2022 • 19:12
Nekom od uticajnih, ovaj haos odgovara.
EUR/RSD 117.3251
Најновије вести