ОкоТВоко: Кад заборавиш август 2022.

И док трају медијски ратови око усташа и партизана, неки се инате и иду намерно на хрватско приморје.
aleksandar filipovic
Фото: Nemanja P./aleksandar filipovic

У последњих десет година није долазило толико лоших вести о инцидентима са мора као што је то дошло само у последњих месец дана. Криви су медији, хушкају ли хушкају... А потом се десио и невиђени масакр на на Цетињу. Мислили смо да је телевизијска серија „Црна свадба” страшна, али стварност је још стравичнија.

Анализа догађаја коју су понудили поједини медији је још гора. Где су психијатри и психолози од имена и презимена да објасне какве су то мрачне структуре личности? Која су то бледа објашњења и како је могуће да се појави такав масовни убица и направи невиђени покољ? И зашто чак два астролога у јутарњем програму објашњавају зашто се десило ово масовно убиство?! Да је астрологија свемогућа она би такве ствари и предвидела. Зашто се на озбиљне теме појављују квазистручњаци? Шта је са надрилекарима? Са онима који скидају магије? Зашто свештено лице куне и баца клетве? Да ли је оружје решење да побијемо све оне који мисле другачије од нас или изгледају другачије или траже право на другачије мишљење. Око свега је поларизација у друштву, од спорта до сукоба Украјина–Русија. А централна тема у свим шоу биз емисијама је операција Миљане Кулић.

Имамо инфлацију квалитетних медија, а сад смо научили и шта је то „увезена инфлација”. Али нико не може да ми објасни зашто у једној продавници иста кафа кошта 130 динара, а у другој 250 динара. Зашто је у једној продавници дезодоранс скупљи три пута. Гувернерка је рекла да и она купује на акцијама. Нема проблема, омршавићу шетајући од продавнице до продавнице. А можда бисмо могли да направимо квиз: „Погодите цену неког производа”. То само значи да инспекције не раде довољно добро свој посао. Где су ти истраживачи новинари информативног програма да мало процуњању по граду и да се баве животним темама. Али не, нама је тема да ли је достављач прекршио правило што је послао СМС поруку. Обично се теме тако и бирају да буду што скандалозније а да се праве теме прекрију.

Ко није успео да побегне на море заболела га је глава од гледања телевизије. Несрећа на све стране. То је због тога што су нам се медији претворили у црну хронику. Код навијача расту тензије. Свако ко се буни против неке неправде, мисли да има право да се мача лати. Какво је лето, јесен не обећава ништа добро. Суша је као никада до сада. Не памти се кад је био тако низак био Дунав. Приноси неће бити добри, вештачко ђубриво и гориво скупо. Још само да се сетимо да ли смо радили за Огњену Марију и да ли је било грмљавине.

Толико телевизија а нигде одговара на права питања. Од ових телевизија које гледамо имамо исте програме, увек исте аналитичаре и исте певаче. Увек исте теорије завере. Отворено је место и за пету фреквенцију. За то место, по богатству различитог и занимљивог програма, су К1 и Нова С. Те две телевизије имају довољно серијског, забавног и информативног програма. Заслужиле су фреквенције јер се чује плурализам мишљења. Али чини ми се да је касно. Ако су опет усташе у моди и за дом спремни и ако је испред стана члана Рема исписан графит са кукастим крстом, плашим се да смо отишли предалеко. Ако су масовни злочини, вакцинација и економија теме којима се баве шарлатани, неће бити добро. Мислим да је свештеник требало прво да окади медије и да ту истера сатану. Психолози су прво требали да прочитају коментаре појединаца на Твитеру и на Фејсбуку и да схвате колико још увек имамо потенцијалних силеџија.

Схватио сам један дан да је писање ове ТВ критике стресан посао и да ме је после седам сати гледања програма, заболела глава. Морао сам да идем на базен, да се размагнетишем. Срећа моја да имам апликације па могу да гледам телевизију кад ја хоћу. То је једино спасење и за душу и тело. Стога ме не чуди што на плажама срећем све више оних који се брчкају а ТВ су избацили кроз прозор. Парафразираћу „Бијело дугме” које је певало некада кад заборавиш јули, а ја бих најрадије заборавио овај сушни август 2022. године.

Александар Филиповић

 

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести