Нови сојеви вируса траже модификацију вакцина

ВАШИНГТОН: Након развоја и увођења у употребу ковид-19 вакцина рекордном брзином, произвођачи се суочавају са проблемом појаве нових сојева коронавируса које њихове вакцине могу учинити неефикасним, што је изазов који ће захтевати вишемесечна истраживања и велика финансијска улагања, преноси Ројтерс.
korona vakcina lekovi lek pixabay
Фото: pixabay.com

Руководиоци Модерне и Фајзера и њиховог партнера Бионтека већ разматрају нове верзије својих вакцина како би одговорили на мутације вируса које највише забрињавају, што је само један део посла који је потребан да би се било испред вируса, потврдило је агенцији неколико стручњака.

Они наводе да је потребно изградити глобални надзорни систем за процену нових мутација како би научници могли да утврде који ниво антитела ће бити потребан да би се људи заштитили од ковид-19 и у ком тренутку вакцине треба мењати, а регулатори морају онда даље да ураде свој део да би се показало да су ажуриране вакцине и даље сигурне и ефикасне.

Из компаније Џонсон и Џонсон рекли су за Ројтерс да их је забринула јужноафричка мутација вируса коју интензивно проучавају и да ће у складу са тим прилагодити своју вакцину додавањем новог соја, ако буде потребно.

Модерна је у понедељак саопштила да су лабораторијске студије показале да су антитела настала као одговор на њену вакцину шест пута мање ефикасна у неутралисању лабораторијски створене верзије јужноафричке мутације од претходних верзија вируса.

Студија објављена јуче показала је да је јужноафричка варијанта смањила неутралишућа антитела 8,6 пута за вакцину Модерна и 6,5 пута за Фајзерову вакцину , а Модерна је ове недеље рекла да започиње рад на потенцијалном појачивачу за своју вакцину.

Научници кажу да још увек није познато колико заштита може опасти пре него што треба изменити вакцину против КОВИД-19. Код грипа, осмоструки пад заштите антитела изазваног вакцином значи да је дошао тренутак за модификацију, али то не мора да се односи на на овај коронавирус, наводи Ројтерс.

Амерички научници с Националног института за алергијске и заразне болести анализирају тренутно податке из Модернине касне фазе испитивања како би утврдили који ниво неутрализујућих антитела је потребан за заштиту.

Они упоређују особе које су вакцинисане, али су се разболеле, са вакцинисаним људима који су остали здрави.

Агенција наводи да би могло потрајати два месеца да се овај посао заврши, али се научници надају да ће створити референтни стандард за минимални ниво антитела изазваних вакцином који су потребни за заштиту од КОВИД-19, а онда би амерички Центри за контролу и превенцију болести и Светска здравствена организација могли одлучити када вакцине треба ажурирати, као код грипа.

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести