Немачка разматра забрану “терапија преобраћања“ геј особа

БЕРЛИН: Немачка разматра забрану такозваних “терапија преобраћања”, чији је циљ да промене сексуалну оријентацију геј особа, изјавио је данас немачки министар здравља Јенс Шпан.
prajd
Фото: pixabay.com

Хомосексуалност није болест и зато нема потребе за терапијом, рекао је Шпан, изражавајући подршку забрани на којој већ раде његово министарство и Министарство правде, преноси Ројтерс.

”Терапија преобраћања“, која може да укључује хипнозу и електрошокове, базирана је на уверењу да лезбијке, хомосексуалци, бисексуалци и трансродне особе пате од менталне болести која се може излечити.

Такве терапије по правилу воде рођаци, животни тренери, терапеути или верски саветници.

Морамо да убедимо родитеље да прихвате децу такву каква су и морамо да учинмо све како се млади људи не би осећали постиђено, рекао је немачки министар здравља.

Шпан је навео да због тога држава и правни систем морају да пошаљу снажну поруку да ће заштитити хомосексуалце од патологизације, дискримиинације, стигматизације и самим тим од патње.

Берлинска "Фондација Магнус Хиршфелд", која се бори против дискриминације, процењује да у Немачкој годишње има 1.000 покушаја да се промени сексуална оријентација хомосексуалаца.

Малта, Еквадор и више од 10 амерчких савезних држава забранили су контроверзну терапију, док многе земље, укључујући Велику Британију, Нови Зеланд и Аустралију, размишљају да то учине, навела је мрежа за права ЛГБТ популације ИЛГА.

У Великој Британијии, према једној студији, петина геј особа које су покушале да промене сексуалну оријентацију, покушала је да изврши самоубиство.

Како подсећа Дојче веле, Немачка је пре 25 година укинула Параграф 175 Кривичног закона, тако да се од тада хомосексуални контакти између одраслих особа више не третирају као кривично дело.

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести