Научници упозоравају: Земљу очекују катастрофалне климатске промене

ЛОНДОН: Група од 15.000 научника из целог света објавила је "упозорење за човечанство" о опасностима која нам прете, објавио је "Индепендент".
Planeta Zemlja Foto: nasa.gov
Фото: nasa.gov

У питању је, наиме, ажурирана верзија првог упозорења са 1.700 потписа, које је пре 25 година упутио "Савез забринутих научника".Стручњаци, међутим, упозоравају да су се скоро сви проблеми који су тада били идентификовани само погоршали.Отворено писмо је потписало 15.364 научника из 184 земље. 

Човечанство се и даље суочава са егзистенцијалног претњом од потрошње ограничених ресурса од популације која се непрестано повећава, а научници, медији и лењи становници се не боре против тога, истиче се у новом писму објављеном у часописи "Биосајенс“. 

Ако се нешто ускоро не предузме, доћи ће до катастрофалног губитка биоразноликости и неограничених количина људске беде, истичу у отвореном писму.

Од првог писма, па до сада, једино се побољшало стање рупе у озонском омотачу, док се све друго погоршало и нема још много времена да се утиче на ствари. Има наде, али човечанство не ради ни близу онога колико је потребно, због чега ускоро нећемо моћи да утичемо на своју судбину, додају научници. 

Осим укидања хемикалија које уништавају озон, повећано је коришћење енергије генерисане из обновљивих извора. То је далеко надмашено понашањима која штете планети. "Време истиче. Треба да схватимо да је Земља наш једини дом".

Научници такође упозоравају да нас очекују катастрофалне климатске промене, масовно изумирање врста, уништење шума, недостатак пијаће воде. 

"Човечанство има другу шансу. Тиме што не зауздавамо нашу неједнаку потрошњу угрожавамо будућност, не схватамо да је стални брзи раст популације основа многих еколошких и друштвених претњи", наводе даље стручњаци које предводи амерички еколог Вилијам Рипл са Универзитета Орегон. 

"Не успевајући да: на адекватан начин ограничимо раст становништва, преиспитамо улогу економија укорењених у расту, смањимо ефекат стаклене баште, подстакнемо обновљиву енергију, заштитимо станишта, обновимо екосистеме, спречимо загађење, зауставимо губитак животињских врста и ограничимо инвазивне врсте, заправо не успевамо да предузмемо неопходне кораке за очување угрожене биосфере", додаје се у писму, преноси Б92.

"Они који су потписали друго упозорење не дижу лажну узбуну, већ указују да силазимо све ниже са стазе одрживости“, истиче Рипл.

EUR/RSD 117.5727
Најновије вести