Настављено снимање пројекта „Хероји Халијарда”

Снимање играног филма „Хероји Халијарда“ и ТВ серије „Ваздушни мост“, чији сценарио и режију потписује Радош Бајић, настављено је пре неколико дана, а ауторски тим пројекта најављује да ове године целу екипу очекују значајни продукционо-глумачки задаци.
Contrast Studios
Фото: Contrast Studios

После вишегодишњих припрема, реализација велике филмско-телевизијске ратне драме о операцији „Халијард“ започела је прошле године на локацијама у околини Београда, као и на војним аеродромима у Батајници и Ковину, на обронцима Рудника, у живописним крајолицима око Крагујевца.

Ауторски тим, заједно за екипом која броји више од стотину чланова, кроз аутентичне костиме, веродостојну сценографију и реквизите, оживеће атмосферу из периода Другог светског рата у Србији у несвакидашњој причи о човечности, херојству, доброчинству, племенитости и патриотизму, инспирисаној највећом појединачном акцијом спасавања савезничких пилота иза непријатељских линија у историји светског ваздухопловства, познатом по кодном имену „Операција Халијард“. У овој акцији, у лето 1944. године, предвођен Југословенском војском у отаџбини, под командом генерала Драгољуба Михаиловића, са импровизованог аеродрома у селу Прањани у подножју Сувобора, српски народ је, како се наводи у синопсису пројекта, уз велике жртве и одрицања, од сигурне смрти спасио 508 америчких и других савезничких пилота.

Фото: Contrast Studios

У првој фази снимања пред камерама нашло се скоро стотину страних и домаћих глумаца, међу којима: Петар Божовић, Жарко Лаушевић, Нела Михаиловић, Радован Вујовић, Никола Ракочевић, Вучић Перовић, Милан Васић, Александар Ђурица, Исидора Минић, Недељко Бајић, Нина Нешковић, Теодора Драгичевић и многи други. Ове године, у наставку снимања, великој глумачкој екипи придружују се значајна имена наше глумачке сцене, међу којима су Љиљана Благојевић, Бранислав Лечић, Воја Брајовић, Небојша Дугалић, Ђорђе Марковић, Дубравко Јовановић, Небојша Кундачина и други, као и сам аутор пројекта Радош Бајић којег ћемо видети у једној епизодној улози.

Радош Бајић је рекао да је ноћна мора за целу екипу била коме да повере да у овом пројекту игра генерала Дражу Михаиловића.

– Моја одлука је да то буде Небојша Љубишић, глумац Југословенског драмског позоришта. Након пробних снимања која смо урадили, сигуран сам да ће његова интерпретација митске личности међу Србима и првог герилца Европе у Другом светском рату бити бриљантна – напоменуо је Бајић.

Премијера играног филма „Хероји Халијарда” планирана је за јесен 2023. године, а након тога ће на програму Радио-телевизије Србије и каналу Суперстар ТВ бити приказана и ТВ серија „Ваздушни мост” од шест епизода. Ово кинематографско остварење настаје у извршној продукцији куће „Contrast Studios”, у сарадњи са компанијом „Телеком Србија” и Радио-телевизијом Србије, уз подршку Филмског центра Србије и Владе АП Војводина. Овај пројекат аутори најављују као један од најкомплекснијих и продукционо најзахтевнијих филмско-телевизијских пројеката који се тренутно реализују у Србији.

В. Б.

EUR/RSD 117.3152
Најновије вести