Најскупљи Трампов боравак у Давосу, 3,4 милиона долара

ВАШИНГТОН: Дводневни излет америчког председника Доналда Трампа на Светском економском форуму коштаће америчке пореске обвезнике 3,4 милиона долара, што је његов најскупљи боравак у Давосу до сада, пише пословни портал Кварц.
tramp davos
Фото: Tanjug (Gian Ehrenzeller/Keystone via AP)

Ова средства намењена су за изнајмљивање аутомобила и плаћање хотелских соба, али не укључују трошкове обезбеђења, плате, као ни око 2,2 милиона долара колико се процењује да је потребно за лет председничког авиона Ер форс 1 од САД до Цириха и хеликоптера Марин 1 од Цириха до Давоса.

Кварц истиче да је ово је најскупље Трампово путовање у Давос до сада.

Прошлогодишње путовање, које је Трамп отказао у последњем тренутку усред делимичног гашења владе, требало је да достигне цену од 3,6 милиона долара, али и даље кошта око 3,2 милиона долара у виду трошкова неискоришћених хотелских соба и изнајмљених аутомобила.

За смештај председниковог тима на овогодишњем Светском економском форуму САД су издвојиле милион долара.

Тајна служба издвојила је више од 400.000 долара за агенте који бораве у Бад Рагазу, одмаралишту са пет звездица и још 176.000 долара за хотелске собе на аеродрому у Цириху.

Изнајмљивање аутомобила за комуникациону агенцију Беле куће, која обезбеђује сигурну комуникацију председника и његовог особља, коштаће око 266.000 долара.

Сваког јануара, хиљаде светских званичника долази у Давос, швајцарски градић с око 11.000 становника.

Велика потражња за смештајем подигла је цене, па једноставни апартман кошта од 1.000 долара за ноћ.

Једини амерички председник који се појавио у Давосу пре Трампа био је Бил Клинтон, 2000. године, последње на тој функцији.
Роналд Реаган је одржао неколико говора путем видеа, док су Џорџ Буш, Џорџ W. Буш и Барак Обама потпуно игнорисали форум.

EUR/RSD 117.5638
Најновије вести