Микропластика стигла и на човеков тањир

Загађење пластиком представља велику опасност за здравље људи широм света a у Индонезији, микропластика проналази свој пут до исхране људи, јавља Радио телевизија Србије.
p
Фото: pixabay.com

Мункар једна је од највећих риболовних лука у Индонезији. Рибе уловљене тамо испоручују се широм света. Али плажа је прекривена пластичним смећем, што повећава забринутост локалног становништва

„Најчешћа здравствена питања у вези са загађењем су дијареја, гастроинтестинални проблеми и желудачне инфекције“, објашњава др Фердаус из Обласне болнице у Мункару.

Нису проблем само кесе, које рецимо, могу да убију кита, већ и микропластика, пронађена у свим узорцима столице локалног становништва.

Увукла се свуда, чак и у микроалге које производе трећину светског кисеоника и у фитопланктоне који апсорбују 50 одсто угљен-диоксида у нашој атмосфери.

Под микроскопом, истраживачи могу да виде осветљене парчиће пластике које блокирају пробавни систем и заустављају репродукцију планктона, што би могло да буде погубно и за животиње које се хране планктоном и за човека. 

Више нема сумње да пластика проналази свој пут кроз прехрамбени ланац у људска тела. Велико је питање шта ради када дође тамо. За сада једноставног одговора нема.

EUR/RSD 117.5904
Најновије вести