Мериот: Хаковани подаци 500 милиона гостију

ЊУЈОРК: Хотелски ланац „Мериот Интернешнел“ је саопштио да су хакери незаконито приступили бази података о резервацијама хотела Старвуд Хотелс, који је Мериотов бренд, због чега су угрожени лицни подаци око 500 милиона гостију.  
meriot hotel
Фото: Youtube Printscreen

По објављивању ове вести, акције Мериота су пале за скоро шест одсто на око 115 долара у трговању пре званичног отварања берзе, преноси Си-Ен-Би-Си.

У бази података, која се на удару хакера нашла од 2014. године, били су бројеви пасоша, телефонски бројеви и имејл адресе око 327 милиона клијената, док су од преосталих клијената можда покрадени и подаци о кредитним картицама.

Мериот, који је 2016. године преузео Старвуд, пријавио је инцидент полицији и почео је да обавештава регулаторне власти.

Такође је саопштено да ће погођеним клијентима од данас почети мејлом да шаљу обавештење.

Још увек истражујемо ситуацију тако да немамо листу конкретних хотела. Оно што знамо је да су једини погођени хакерским нападима брендови Старвуда, изјавио је портпарол Мериота Џеф Флаерти за Ројтерс.

Хотелеске групације су у последње време све чешће на удару хакера, који настоје да украду информације, као што су подаци о кредитним картицама.

EUR/RSD 117.5773
Најновије вести