Међу земљама ЕУ Хрватска има највише гојазних мушкараца

ЗАГРЕБ: Хрватска има највећу стопу гојазности међу одраслим мушкарцима у земљама Европске уније, саопштено је данас у Загребу поводом Светског дана гојазности, 4. марта.
e
Фото: pixabay.com

Према Европској здравственој анкети, у Хрватској свака друга одрасла особа има прекомерну телесну масу или је гојазна, саопштио је Хрватски завод за јавно здравље.

У пројекту Завода "Живјети здраво" наводи се да су узроци гојазности много комплекснији од лоших прехрамбених навика и нередовне телесне активности.

Истиче се да гојазност није искључиво лична одговорност, већ да на њу утичу спољни услови и да, као и у другим земљама ЕУ, на учесталост гојазности у Хрватској утичу друштвено-економске неједнакости.

Завод је упозорио да се прекомерна телесна тежина може се повезати с падом очекиваног трајања живота за чак 3,5 године у следећих 30 година.

Како је истакнуто, гојазност је једна од највећих брига у области јавног здравља у 21. веку, а тод ту хроничну болест на глобалном нивоу има 650 милиона одраслих особа.

Светска здравствена организација упозорава да се гојазност од 80-их година прошлог века у државама чланицама ЕУ утростручила.

EUR/RSD 117.5703
Најновије вести