Колико унивезитет Харвард улаже у фосилна горива

БОСТОН: Колико Харвард улаже директно или индиректно у фосилна годива? Стручњаци кажу да је свака количина сувишна и да би универзитет попут Харварда требало да има више одговорности према животној средини, као што су се, на пример, у Шведској све државне институције обавезале да неће улагати, нити користити фосилна горива.
harvard
Фото: pixabay.com

Када су се студенти обратили директорки Харварда да се одрекне фосилних горива било да их користи или инвестира у њих, добили су одговор да се не разумеју у пословање

Харвард је, неспорно, најбогатији универзитет у свету, јер његов капитал, настао вештим инвестирањем средстава добијених завештањима и разним донацијама, сада достиже 40 милијарди долара. Скоро је немогуће да се тачцно утврди колико је инвестирано за производњу нафте, гаса и угља,

Маја 2019. Харвард је директно инвестирао 394 милиона долара, од чега 5,6 милиона долара у компаније које производе резерве нафте, угља и велике енергетске погоне.

Стручњаци су израчунали да су средства инвестирана у фосилна горива произвела 11 милиона тона угљен диоксида што је годишња емисија државе Делавер.

Захтев да се Харвард одрекне фосилнмих горива потписало је више од 500 професора, али то за сада није имало никаквог ефекта.

Под притиском студената, универзитет Стенфорд је саопштио да неће више диретктно инвестирати у руднике угља, а његов пример следио је и Унивезитет државе Мејн.

И њујоршка Колумбија најавила је да ће престати да користи угаљ за добијање електричне енергије.

EUR/RSD 117.5133
Најновије вести