Које ће све повластице имати нови британски краљ Чарлс III

ЛОНДОН: Нови британски краљ Чарлс III имаће различите повластице, а међу њима је и то што му неће бити потребни ни пасош ни возачка дозвола.
w
Фото: Tanjug (Victoria Jones/PA via AP)

Он ће такође постати власник свих лабудова и јесетри на подручју Уједињеног Краљевства, што је једна од помало необичних повластица које ужива британски суверен.

Краљ путује без идентификационих исправа, па тако за разлику од других чланова краљевске породице, њему не треба ни пасош јер се тај документ издаје грађанима у његово име.

Из истих разлога, шеф британске државе привилегован је и у управљању возилом и једини је грађанин те државе који не поседује возачку дозволу, наводе британски медији.

Између осталог, краљ такође никада не убацује свој гласачки листић на биралиштима - он мора бити потпуно неутралан у политици. Не може ни да гласа нити да се кандидује на изборима.

С друге стране, монарх је тај која отвара сазиве парламента и потврђује премијера с којим редовно разговара.

Монарх такође има право да двапут слави рођендан. Мајка новог краља Елизабета II двапут је годишње гасила свећице на својој рођенданској торти: први пут на свој рођендан 21. априла у породичном кругу, а други пут на службеној прослави која се традиционално одржава друге суботе у јуну, што није нимало случајно јер се померањем прославе на готово почетак лета настојало да се избегну незгоде непредвидивих метеоролошких прилика у Британији.

Двострука рођенданска прослава није ништа неуобичајено у краљевској породици, па се тако прославе обично организују на дан који није стварни датум рођења, посебно када то није лети, а такав је и случај новог краља Чарлса III. који је рођен 14. новембра 1948.

Краљ не влада само Британцима, па су тако већ неколико векова лабудови широм његове домовине заправо власништво британског монарха. Сваке године, стручне службе пажљиво прстенују и пописују лабудове на Темзи, а реч је о традицији која ће се заштитити.

Британски монарх такође је власник јесетри, делфина и китова у водама око Уједињеног Краљевства.

Ту је затим и повластица али и част, као и изузетна маркетиншка добит коју на пример уживају француски шампањац и безалкохолно пиће Швепс, као и низ малих британских фирми чије марке имају право да отисну краљевски грб на својим производима.

Тако су Барбери, Јагуар, Ленд Ровер и Самсунг неке од светски познатих марки које такође уживају ту повластицу.

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести