Кинези емитовали "Валтера" као подршку Србији

БЕОГРАД:  Кинеска национална телевизија је у знак подршке Србији емитовала на свом филмском каналу култно остварење "Валтер брани Сарајево" са легендарним Батом Живојиновићем у главној улози, саопштила је данас БК Група.
Fилм Валтер брани Сaрајево фото: Youtube/prinscreen
Фото: Fилм Валтер брани Сaрајево фото: Youtube/prinscreen

"Челично пријатељство Србије и Кине, како су га назвали и каквим га граде председници Си Ђинпинг и Александар Вучић, у данима када се боримо са опаким корона вирусом добија посебно на значају", пише у саопштењу БК Групе.

Наглашава се да се челично пријатељство не огледа само у доласку кинеског експертског лекарског тима, допремању медицинске и заштитне опреме, тестова за детекцију Цовид-19, већ и у великој моралној подршци.

Наводи се да је у сталним контактима са кинеским пријатељима, народни посланик Драгомир Ј. Карић у разговору са некадашњим кинеским амбасадором Ли Манчангом добио информацију да је кинеска национална телевизија синоћ, најгледнаија телевизија на свету, на свом филмском каналу ЧТВ6, у 22.05 часова по локалном времену, емитовала у знак подршке Србији култно остварење "Валтер брани Сарајево".

"Ово је заиста изузетан гест. Велику захвалност упућујем кинеском народу и председнику Си Ђинпингу на свему што чине за нашу земљу и грађане. Они су небројено пута до сада показали да су наши искрени пријатељи, као што смо се и ми трудили да то пријатељство максимално узвратимо", поручио је Карић.

Карић каже да је стотине милиона Кинеза дубоко дирнула порука председника Александра Вучића у којој је председника Си Ђинпинга замолио за помоћ кинеског народа и у којој је говорио о огромном поверењу које Србија има у Кину.

"Иако и сама још бије битку против корона вируса, Кина је одмах реаговала како би Србији помогла да што безболније искорени пошаст која је задесила планету", нагласио је Драгомир Ј. Карић, члан Парламентарне групе пријатељства са Кином у Скупштини Србије.

Карић каже да су кинески медији поздравили одлуку кинеске националне телевизије да емитује "Валтера" као још један вид, овога пута моралне подршке грађанима Србије.

Указао је и на бројне коментаре које су млађе генерације остављале на порталима, а у којима су наводили да су гледали филм први пут и уживали не само у филмској причи, већ и у реакцијама својих родитеља, бака и дека који су култно остварење одгледали до краја иако се завршило иза поноћи.

"Они су хиљадама километара далеко, али су у мислима са нама у овим тешким данима. Филм ''Валтер брани Сарајево'' је стотине милиона Кинеза држао буднима дубоко у ноћ и то је била прилика да млади нараштаји виде шта је то што је одушевљавало њихове седамдесетих година прошлог века. А ево с истим жаром и годинама касније", рекао је Карић.

На порталу чувене Беијинг даилy гроуп, која у свом саставу има девет новина, три магазина, једну издавачку кућу и сајт, наведено је да ЧТВ6 неретко бира филмове који својом радњом или поруком прате одређени актуелни догађај.

"Иако Сарајево више није у Србији, Сарајево много значи Србији. "Валтер брани Сарајево" одражава неуморну борбу потлачених нација пред страним агресорима. Србија се суочава с епидемијом корона вируса и сада јој је потребна управо таква одлучност, храброст и борба", пише између осталог у тексту на сајту www.bjd.com.cn.

Аутор је даље објаснио да је "Кина 1955. успоставила дипломатске односе са бившом Југославијом, а након њеног распада односи две земље су прешли на кинеско-српске односе, јер је Србија наследник Југославије.

У 2016. години кинеско-српски односи су надограђени у свеобухватно стратешко партнерство.

Филмски канал емитује старе југословенске филмове, који одражавају традиционално пријатељство Кине и Србије.

Потписник текста подсети је на захвалност коју је у два наврата преко друштвених мрежа председник Вучић упутио руководству и народу Кине за брзу реакцију у пружању помоћи, а апострофирао је и да амбасадорка Кине у Београду Чен Бо својим радом доприноси јачању односа између две државе, посебно у овим тешким временима.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести