Кинез одсекао прст због уједа змије, а није морао

Када га је ујела отровна змија, сељак из Кине урадио је оно што је мислио да ће га спасити – одсекао је десни кажипрст и запутио се у болницу у најближем граду. Доктори, међутим, кажу да драстична мера није била потребна, јавља Радио телевизија Србије.
s
Фото: pixabay.com

„Змија од пет корака“ има опасну репутацију у кинеској провинцији Џеђанг. Локални мит гласи да када вас уједе можете да направите пет корака пре него што се срушите од ефекта њеног отрова.

Није онда ни чудо што је сељак из округа Шангју, када га је змија ујела за прст, мислио да му је само једна могућност остала – ампутација прста. Шездесетогодишњак је потом превио рану и одвезен је у болницу у граду Хангџоу, 80 километара далеко.

Народни митови су једно, а истина је често другачија.

Како преноси Саут Чајна морнинг пост, по пријему у болницу доктори нису приметили ниједан тежи симптом. Сељак, идентификован по имену Жанг, био је добро, није имао проблема са дисањем, главобоље нити крварење из десни, што су уобичајени симптоми када је у питању јак ујед.

Штавише, доктори истичу да је ампутација прста била непотребна.

Жангу је дат противотров и рана је очишћена и превијена, а он послат кући на опоравак. Нажалост, прст није могао да буде пришивен, јер га је оставио у планини где га је змија ујела.

„Уопште није неопходно да се одсече део тела. 'Змија од пет корака' није толико отровна“, рекао је доктор Јуан Ченгда.

Јамичарка од пет корака можда није изузетно отровна, али је свакако опасна.

EUR/RSD 117.5935
Најновије вести