Јутјуберка на видеу јела чернобиљске јабуке

Јутјуберка под надимком Bionerd23 шокирала је многе видеом, у којем је снимљена како једе јабуке у напуштеном граду Припјату, само четири километра од нуклеарне електране Чернобиљ, пише Радио Сарајево.
e
Фото: Youtube Printscreen

Ова девојка, која не жели да открива свој идентитет, нити ниво образовања, није имала намеру да шокира него да едукује.

Наиме она је направила гама спектроскопију јабука која је показала да оне нису опасне по здравље, а анализирала је и свој урин да би показала да није отрована радијацијом. Међутим анализа маховине нађене поред дрвета јабуке показала је десет хиљада пута већу концентрацију радиоактивног цезијума-137, него што је она у јабукама.

Она је направила још једну занимљиву анализу, у гама спектросоп ставила је гљиве убране у Немачкој, тачније у шуми у покрајини Баварској, која је око 1.000 километара ваздушне линије удаљена од Чернобила. Анализа је показала да у тим гљивама има десет пута више цезијума-137 него у јабукама из Припјата.

Закључак је једноставан, боравак у забрањеној зони око нуклеарке Чернобил није опасан уколико знате шта смете, а шта не смете.

Такође, радиоактивне супстанце не налазе се само на подручју у близини места где се десила нуклеарна катастрофа, него и свуда око нас.

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести