„ЈУНАЦИ НАШЕГ ДОБА”  Ово време смањује људе!

Прва епизода нове серије Синише Павића „Јунаци нашег доба”, снимљена у продукцији Телекома Србије и извршној продукцији Кошутњак филма, премијерно ће бити приказана на првом програму РТС-а у уторак, 17. децембра 2019. године, од 20.05 часова.
Mina Lazarević i Igor Đorđević foto: Nikola Ristić
Фото: Мина Лазаревић и Игор Ђорђевић фото: Никола Ристић

Након низа успешних серија, попут „Бољи живот”, „Срећни људи”, „Породично благо”, „Стижу долари”,  и седмогодишње паузе, Синиша Павић је на мале екране донео ново остварење „Јунаци нашег доба” за које каже да има двосмислен наслов, као и све његове претходне серије.

- Јунаци ове серије углавном су пометени или људи који не могу да се искажу у овом добу. Ово доба ограничава људе који имају карактер и кичму, који желе да имају свој већи формат. Ово време смањује људе, као да му је потребно да буду малог формата, да би се њима лакше манипулисало - рекао је Павић.

Снимљено је укупно 20 епизода, које ће се од поменутог датума емитовати сваки радни дан с почетком у 20 часова, док редитељ Михаило Вукобратовић већ најављује могућност снимања друге сезоне.

Фото: Синиша Павић фото: Никола Ристић

- Ово је серија какве Синиша Павић обично и пише, јер резимира неку нашу свакодневицу, наше време, односе, догађаје и околности у којима живимо. Бави се нама и јунацима нашег доба, овде, данас, људима који су ту око нас, који носе основне карактеристике данашњег друштва", рекао је о серији Вукобратовић, уз којег је као редитељ серије потписан и Иван Стефановић.

Насловне улоге у серији имају Игор Ђорђевић и Мина Лазаревић. Игор Ђорђевић је главни јунак Велимир Чичановић, звани Чичко, некада љубимац девојака, оженио се на 4. години факултета, па студирао још 5 година, изгубио самопоуздање, променио три странке и у тој трећој догурао до функције држача кишобрана шефу странке, запао у дугове и прикључио се великој армији губитника. Игор Ђорђевић каже да је његов лик Чичко метафора за опортунизам у којем смо се сви затекли.

- Тај мој лик је просто један продукт онога шта нам се дешава. Ово друштво је изнедрило те Чичановиће. Чичановићева „дијагноза” је да прихвата да ради нешто за шта није компетентан. Проблем је опортунизам у нашој свекодневици: ако ти неко понуди да будеш председник општине, нећеш одбити, чак и ако не знаш како се тај посао ради. Живимо у време када свако може да се бави неком професијом без неких квалификација - закључио је Ђорђевић и додао да када погледате све Павићеве серије од почетка, од „Бољег живота” па надаље, приказују дијагнозу нашег друштва, како смо се сурвавали.

Фото: Ненад Јездић фото: Никола Ристић 

Прича почиње неочекиваном понудом Чичку да преузме важан и одговоран положај у друштву. То што му је биографија празна, што му је ЦВ готово „табула раса” без значајног успеха, квалификује га управо из тог разлога: што није урадио ништа, ни добро ни лоше. Битно је да није урадио ништа лоше, ништа забрљао, покварио, украо. То у једном тренутку постаје битно. Живот је промешао своје карте и Чичка је запала коначно она права. Да ли је заиста ,,права’’? Да ли је наш јунак способан да је одигра како треба? Да ли је његова породица спремна да поднесе успех и нови статус у друштву? Пробијање ка бољој будућности укрстиће путеве јунака наше серије а из заборава ће изронити делови боље прошлости. Њихове судбине наићи ће на неочекиване скретнице, раскрснице, дилеме и искушења.

Глумица Мина Лазаревић, која игра Мају Чичановић, супругу главног јунака, открила је да ће се много жена препознати у лику Маје.

- Они су се млади заволели, када је Маја у њему видела свог јунака, витеза, који ће направити нешто велико у животу, с тим да му она буде пратиља. То се није десило ни после доста година, тако да Маја није сањала свој сан, него је доспела у позицију у којој не жели да буде. И то је извор њеног незадовољства, оно што прети да и у нашим обичним животима уништи љубав и склад у породици - закључила је Лазаревићева и додала да ће се људи препознати у свим ликовима нове серије.

- Синиша је заправо мајстор да погоди све циљне групе, бавећи се проблемима и свакодневицом обичног човека. Сигурна сам да ће и овог пута успети у томе и да ће гледаоци са нестрпљењем ишчекивати сваку епизоду -рекла је Мина Лазаревић.

Глумац Бранко Цвејић, који преко 50 година у Павићевим серијама игра разне улоге, од тинејџера, преко ситних криминалаца, до политичара. У серији „Стижу долари” тумачи лик Чичковог оца.

-  Ја сам јунак нашег доба који, са пензијом, успева да преживи. Узимам себи за право да свима кажем шта не ваља, почев од сина, преко снаје до деце. Мој лик никада не спава, па их дочекује и говори им шта треба да раде - открио је Цвејић.

Улоге тумаче и Ненад Јездић, Марија Вицковић, Дејан Луткић, Светлана Бојковић, Александар Берчек, Бранислав Лечић, Милутин Мима Караџић, Ева Рас, Исидора Грађанин, Исидора Јанковић, Раде Маричић, Павле Веселиновић и други које ћемо гледати на првом програму РТС, од уторак, 17. децембра 2019. године, од 20.05 часова.

С. Милановић

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести