ЈЕЛЕНА ПЕТКОВИЋ На телевизији фали образовних емисија

Једна од наших најпопуларнијих водитељки на телевизији Хепи Јелена Петковић, ауторка је емисија „Стем 011” на телевизији Коперникус и „Гламур” на Хепију.
Jelena Petković, novinarka i voditeljka Hepi TV Foto: privatna arhiva
Фото: Jелена Петковић, новинарка и водитељка Хепи ТВ Фото: приватна архива

Поводом двадесете годишњице емисије „Стем 011” у ексклузивном разговору за наш лист, Јелена Петковић говори о својим почецима у новинарству као и о својим будућим пројектима.

Колико је било тешко успети у новинарству у време када сте ви почињали?

- Могу да кажем да је било много теже почети се бавити новинарским и водитељским послом него сада, јер је у време када сам ја почела да радим на телевизији, ‘92. године постојало само неколико телевизија. То су биле први и други програм РТС, Трећи канал, Политика и Студио Б. Били смо једна мала екипа, Машан Лекић, Ивонија Фали, Наташа Миљковић и ја радили смо емисију Тинејџ ТВ на Студију Б. Студио Б је била одлична школа и доказ да људи могу да буду новинари и после двадесет и тридесет година најбољи доказ за то је што смо сви ми и дан-данас на послу.

Да ли сматратте да се сада лакше пробити у новинарском свету него што је било у време ваших почетака?

- Свакако је много лакше, јер има доста телевизија како оних с националном фреквенцијом тако и локалних и кабловских телевизија. Данас се више пажње обраћа на нечији изглед него на то да ли има дикцију, став и да ли зна да ради свој посао. Много више је пресудан изглед него квалитет што је поражавајуће. Сматрам да би требало да постоји једна велика селекција ко сме, а ко не сме да ради на телевизији.

Мислите ли да је посао којим се бавите опасан, будући да сте неколико пута били суочени са озбиљним претњама?

- Када смо пријавили особу која је претила мом детету и мени испоставило се да је у питању мајка двоје деце која је на разговору плачући рекла да се мало шалила. Очигледно људи постају велики фанатици ријалитија и живе живот ријалити играча. Жалосно је да сада на телевизији има много више ријалитија него неких озбиљних ствари. Када сам ја почињала да радим било је доста емисија образовног карактера. Сматрам да таквих емисија данас фали на нашим малим екранима.

Како изгледа радити ријалити који је у Србији доста критикован и за који многи мисле да би га требало укинути?

- Ја сам ријалити почела да радим 2015. године. То је била четврта сезона „Парова” и уједно и најбоља сезона те емисије, јер су ту били озбиљни ријалити играчи који су и дан-данас. Али, искрено ја себе не видим као ријалити водитељку, јер се ја нисам толико школовала да бих радила на том радном месту. Себе видим у неким озбиљним музичко-забавним емисијама будући да ове године славим двадесет година у емисији „Стем 011”. То је једина емисија независне продукције која је опстала толики низ година. Уњој сам имала прилику да интервјуишем многе велике светске и домаће звезде. Један од њих је био и покојни премијер Зоран Ђинђић. Себе видим у таквим пројектима.

Да ли бисте радили црну хронику?

- Не, пошто не видим себе као политичког и истраживачког новинара, већ као новинара забавног програма. Моја велика љубав такође је и организација и продукција, тј. пи-ар. Имала сам срећу да радим много великих догађаја попут Евровизије, када је била у Београду, и фестивала Сунчане скале у Црној Гори чији сам организатор и портпарол била двадесет година. Организовала сам велике концерте као што је био Лукасов у Арени и на Маракани као и домаћи фестивал „Јун Фест”. Могу да се похвалим да радим концерт Тонија Цетинског који ће се одржати 22. јуна на Ташмајдану. Такође, радим и са господином Тончијем Хулићем већ десет година. Он спрема велики концерт с филхармонијом у Београду. Ту је и Петар Грашо којем исто радим пи-ар за Србију. Стварно сам испуњена јер радим с људима које волим.

Да ли бисте подржали вашу ћерку Машу када би пожелела да се бави новинарством?

- Мислим да се Маша никада у животу неће бавити новинарством. Када сам се нашалила с њом иако има само две године рекла ми је: „Мама, ја ћу бити докторка”.

Будући да сте се два пута успешно изборили са раком која је ваша основна порука другим женама?

- Направили су велику фаму око тога што је нормално, будући да сам јавна личност. Имала сам бенигни тумор на вилици који је захваљујући мом доктору Влади Чакану откривен на време. Када је реч о 2014. када сам имала тумор на грлићу материце, и он је на време откривен. Кад имате доброг доктора све може да се реши. Након тога сам остала трудна природним путем и радила сам буквално до деветог месеца, а после две недеље сам се вратила на посао.

Јесте ли размишљали да напишете књигу о свему што сте прошли у животу?

- Не видим себе као писца књига.

Милица Ћирић

 

 

EUR/RSD 117.5812
Најновије вести