Јапан подстиче младе да пију више алкохола

ТОКИО: Јапанске власти покренуле су национално такмичење, уз позив за изношење идеја којима би се млађе генерације, између 20 и 39 година, подстакле да пију више алкохола, након што је промена у ставовима међу младима о алкохолу довела до пада пореских прихода.
1
Фото: Youtube Printscreen

Млађе генерације у Јапану пију мање алкохола од својих родитеља, што утиче на производњу и умањује државне приходе од пореза на пића као што је саке (алкохолно пиће направљено ферментацијом пиринча), преноси BBC.

Државна пореска агенција (НТА) покренула је кампању , под називом "Саке вива" у којој се тражи од оних између 20 и 39 година да дају предлоге који би помогли да се обнови популарност алкохолних пића међу својим генерацијама, чија потражња је опала због промена начина живота током пандемије коронавируса и међу младима.

Конкурс, који траје до 9. септембра, позива на "нове производе и дизајне", као и на начине за промовисање пијења код куће, а најбољи предлози ће се затим развијати даље уз помоћ стручњака пре него што се у новембру презентују коначна решења.

Учесници се подстичу да истраже методе продаје користећи најсавременије технологије који укључују вештачку интелигенцију, наводи BBC.

НТА је саопштила да је потрошња алкохола у Јапану пала са просечних 100 литара по особи годишње колико је износила 1995. године на 75 литара у 2020.

Смањење продаје алкохола погодило је јапански буџет и и додатно повећало буџетски дефицит.

Таксе на алкохол чиниле су 1,7 одсто јапанских пореских прихода у 2020. години, три одсто у 2011. и пет одсто у 1980., наводи BBC.

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести