Изумрла животиња која је инспирисала приче о сиренама

ПЕКИНГ: Дугонг, сисар за ког се тврди да је инспирисао древне приче о сиренама, изумро је у Кини, саопштили су истраживачи.
1
Фото: Youtube Printscreen

Само троје људи који живе у заједницама у приобалним кинеским областима пријавили су да су видели дугонга у последњих пет година, преноси Би-Би-Си.

Опуштеност и спорост овог најнежнијег џина океана, вероватно су га учиниле рањивим, он и даље постоји другде у свету, али суочава се са сличном опасности од изумирања.

Професор Семјуел Турви, из Зоолошког друштва Лондона (ЗДЛ), који је коаутор истраживачке студије, рекао је да је "изумирање дугонга у Кини велики губитак".

Научници са ЗДЛ-а и Кинеске академије науке истражили су све историјске податке о томе где су те животиње раније пронађене у Кини.

Установљено је да нема потврде да је неко видео овог морског сисара од 2000. године.

Поред тога, истраживачи су интервјуисали 788 чланова заједнице који живе у приобалним деловима Кине, како би утврдили када су локалци последњи пут видели дугонга.

У просеку, становници су пријавили да га нису видели 23 године, а само троје људи су видели дугонга у последњих пет година.

"Ово је навело истраживаче да дугонга прогласе функционално изумрлим, што значи да их нема довољно да би одржали врсту", рекла је за Би-Би-Си истраживачица у Жолошком друштву Лондона Хајди Ма.

Дугонг је јединствена врста, са тежином од скоро пола тоне и то је једини морски сисар вегетаријанац.

По изгледу и понашању сличан је морској крави, реп му је сличан као код кита, а његова нежна и наизглед бенигна појава навела је многе да верују да је инспирисао древне приче о сиренама.

Нажалост, његово станиште у Кини постало је угрожено у 20. веку, јер су га риболовци тражили због коже, костију и меса.

После значајног пада популације, дугонг је 1988. године класификован као заштићена животиња од кључног националног значаја Кинеског државног савета.

Али истраживаци верују да је континуирано уништавање његовог станишта, као и недостатак морске траве за исхрану, изазвало "колапс популације".

Програм Уједињених нација за животну средину процењује да се седам одсто станишта морске траве губи на глобалном нивоу сваке године због индустријског и пољопривредног загађења, развоја обале, нерегулисаног риболова и климатских промена.

Професор Турви је рекао да изумирање дугонга у Кини треба да буде упозорење другим регионима у којима ова животиња живи, попут Аустралије и источне Африке.

Дугогнг се налази у 37 других тропских региона у свету, живи у плитким водама Индијског и западног Тихог океана.

Налази се на црвеној листи угрожених Међународне уније за очување природе (ИУЦН) као "рањива врста".

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести