Фреди Хајмор као „Добри доктор“: Важна серија која приповеда важну причу

Фреди Хајмор је енглески глумац најпознатији по улози др Шона Марфија у драмској серији „Добри доктор” која се емитује на телевизији Пинк фемили. Фреди Хајмор је познат и по улози Нормана Бејтса у драмској трилер серији „Бејтс мотел”.
d
Фото: Youtube Printscreen

Хајмор је 2017. почео да снима серију „Добри доктор”, где је потписан и као продуцент, а за своју изведбу добио је награду Златни глобус за најбољег глумца у драмској серији.

У стварном животу Хајмор нема никаквих сметњи у развоју. Али играње улоге некога са вишеструким поремећајима захтева опсежно знање о самим поремећајима. Једном је у интервјуу за „Лос Анђелес Тајмс” рекао да познаје некога ко има аутизам, али и да је пуно истраживао како би на најбољи начин приказао главни лик. Једном је споменуо да је имао сталног саветника који га је надгледао.

Кад су му понудили улогу за ту серију колебао се.

- Онда сам добио сценарио и кад сам увидео да је заиста могуће пронаћи тако занимљив лик само три дана након завршетка снимања пријашње серије, прихватио сам то као прст судбине. Без колебања сам пристао. Чинило се да није реч само о занимљивом лику него и о важној серији која приповеда важну причу – рекао је Фреди Хајмор.

Шон Марфи којег глуми Фреди, млади је аутистични хирург који има синдром звани „савант”, који се сели из свог мирног сеоског живота и придружује се хируршкој јединици у престижној болници, што је потез снажно подржао његов ментор, др Арон Гласман.

Шон је преживео проблематично детињство и сам на свету, кад се придружио болници, није могао да се повеже с онима око себе, али је касније пронашао пријатеље користећи своју изванредну медицинску вештину и интуицију како би спасио животе и изазвао скептицизам његових колега.

Марфи је ангажован у болници против жеље већине лекара, али један лекар, др Арон Гласман, ризикује. Марфи користи своје развојне сметње да би помогао у лечењу пацијената. Савант синдром је ретки развојни поремећај који некога чини несвојствено талентованим или бриљантним на неки начин. Омогућава човеку да има невероватно памћење и постане изузетно добар или у одређеној вештини, попут уметности, или у способности да решава проблеме стварањем решења до којих нико други никада не би дошао. У серији Хајмор користи своје способности да схвати шта није у реду с пацијентима; често доноси закључке на основу „окидача“, као што је нешто што неко други каже, што му онда омогућава да састави два и два на начине које нико други не може.

Осим Фредија Хајмора у серији глуме и Ричард Шиф, Антонија Томас, Фиона Габелман и други.

Фреди Хајмор је рођен 14. фебруара 1992. у Камден Тауну у Лондону у Енглеској. Он је започео школовање у основној школи у предграђу Хампстед Гарден. Након што је напустио основну школу, осигурао је стипендију за школу Хајгејт, где је дипломирао и придружио се колеџуј Емануел. Након што је напустио тај колеџ, придружио се универзитету у Кембриџу, дипломиравши двоструко, прво на шпанском па на арапском језику.

Његови родитељи су Едвард и Сју Латимер, а има и млађег брата Бертија. Његова мајка је агент за таленте чији су клијенти глумци Данијел Редклиф и Имелда Стонтон док је његов отац глумац. Брат Берти рођен је 1995. у Лондону у Енглеској и он је глумац,  познат по „Женски разговори” где је играо као брат свог правог брата.

Фредијева девојка је била позната глумица Дакота Фенинг. Откад су раскинули, шушка се да је геј.

Хајмор је своју глумачку каријеру започео малим улогама на телевизији кад је имао само седам година. Фреди се први пут појавио у комедији „Женски разговори”. У филму је глумио сина жене, коју игра Хелена Бонам Картер. Године 2001. глумио је младог краља Артура у ТНТ мини-серији „Магле Авалона”. Исте године у Би-Би-Сијевој мини-серији „Срећан рођендан Шекспиру” портретисао је дечака који сања да пресели своју породицу у Стратфорд-апон-Ејвон.

Хајмор је глумио заједно с члановима своје породице у два одвојена филма. У филму „Женски разговори” играо је његов брат Берти, а у филму „Џек и чарбни  пасуљ: Права прича” његов отац Едвард Хајмор глумио је оца.

У филму „Два брата” Хајмор је глумио сина француског администратора који одбија да поверује да би његов нови пријатељ, младунче тигра, могао бити опасан након што је пробао крв. Следећа улога је била у фантастичном филму „Петрор децеи оно” са Кенетом Браном, Зое Ванамејкер и Едијем Изардом.

Исте године Фреди је показао своје глумачко умеће у филму „У потрази за Недођијом”. За ту улогу је добио више награда и номинација, укључујући филмску награду Critics ’Choice за најбољег младог извођача.

Следи главна улога у музичком фантастичном филму Тима Бартона „Чарли и фабрика чоколаде”, адаптираном према истоименој књизи.

Хајмора је вероватно препоручио глумац Џони Деп, с којим је сарађивао у „У потрази за Недођијом”. Џони је изјавио да је био импресиониран изведбом младог глумца.

Затим се појавио као млади Макс Скинер у комично-драмском филму Ридлија Скота „Добра година” који је објављен у 2006. Уследила су још два филма „Артур и освета Малтазарда” и „Артур 3: Рат два света”.

Следи насловни лик у драмском филму „Огаст Раш” у коме је лгумио са Кери Расел, Џонатаном Рисом Мејерсом и Робином Вилијамсом која прати музичка чуда док тражи родитеље. Хејмор је такође глумио близанце Сајмона и Џереда Грејса, заједно са Саром Болгер као њиховом сестром Малори, у фантастичном авантуристичком филму „Хронике Спајдервика”, који се базира на популарним дечјим истоименим причама Тонија Дитерлизија.

Филм „Хронике Спајдервика” имао је и видео-игру, где је Фреди реинтерпретирао ликове Сајмона и Џереда у гласовној улози. Исте године Фреди је понудио глас за улогу Малог Џека у анимираном филму „Прича о лисици”.

Касније је играо главну улогу у „Тосту”, Би-Би-Сијевом аутобиографском филму о кувару Најџелу Слејтеру. У овој мини-серији је трећи пут сарађивао с Хеленом Бонам Картер.

Године 2010. глумио је насупрот Вингу Рејмсу, у драмском филму „Мајстор Харолд и дечаци”, а следеће године је заједно Емом Робертс глумио у романтичној комедији-драми „Умеће сналажења”.

Серија „Бејтс мотел” је драмски трилер и увод је у филм Алфреда Хичкока „Психо” који поново покреће причу у данашње време.

Након веома успешних пет сезона серије „Мотел Бејтс”, у којим глуми Нормана Бејтса, убицу из „Психа”, Фреди Хајмор сада спасава животе као доктор Шон Марфи у серији „Добри доктор”.

- Шон је чиста супротност Норману. Могао бих заувек објашњавати зашто Норман није прави антијунак, „Бејтс” је заправо дивна љубавна прича о дивном младићу и његовој мајци. Мислим да је гледаоцима „Добри доктор” право освежење. Готово је супротан тежњи да седнете и гледате мрачну серију. Утешно је доћи кући након напорног дана и погледати епизоду „Доброг доктора” јер то није тешка серија. Ако гледате „Мотел Бејтс”, потражићете као равнотежу нешто што није мрачно и не плаши вас пре одласка на починак – рекао је Фреди Хајмор.

Н. Мирковић

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести