Филипински ученици не могу да заврше школу ако не посаде 10 стабала

Ученици или студенти морају да посаде најмање 10 стабала како би завршили основну, средњу школу и факултет, предвиђа нови закон донет на Филипинима, преносе Индекс и ЦДМ.
r
Фото: pixabay.com

“С више од 12 милиона ученика који су завршили основну школу, готово пет милиона ученика који су завршили средњу школу и готово 500.000 дипломаца на факултету сваке године, ова иницијатива, ако се правилно спроведе, осигураће да се годишње посади најмање 175 милиона нових стабала. Током једне генерације, у оквиру ове иницијативе, може се посадити и до 525 милијарди стабала”, рекао је Гари Алехано, аутор предлога.

“Чак и уз стопу преживљавања стабала од само 10 одсто, то би значило да ће младима на располагању бити још 525 милиона стабала у којима ће моћи да уживају у будућности”, додао је.

Стабла ће се садити на шумским, заштићеним, цивилним и војним подручјима, затим у урбаним подручјима, а све према плановима озелењавања јединица локалне самоуправе. Такође, садиће се и око неактивних и напуштених рудника и на свим другим прикладним земљиштима.

Стабла морају бити прикладна за локацију, климу и топографију подручја, а предност ће имати садња аутохтоних врста дрвећа.

 

EUR/RSD 117.5965
Најновије вести