Ева Бокан, уредница програма за децу и младе на РТВ: „Лењивци” први пут на Мишелуку

Осмог октобра у току Дечије недеље, креће нова сезона емисије „Добро јутро, лењивци“ која ће се први пут емитовати у великом студију Радио-телевизије Војводине на Мишелуку, најављује уредница програма за децу и младе Ева Бокан додајући да се концепт неће мењати јер је доста флексибилан и шаролик и увек је могао да се прилагођава али ће ова дечија емисија с новим студијом коначно добити могућност да угости већи број деце која нешто заједно стварају.
e
Фото: Youtube Printscreen

- У старом студију смо могли максимално да угостимо четворо деце што значи да смо увек били ограничени у том смислу. Овде ћемо сад моћи да угостимо већи број људи, можда неке хорове или плесне групе - рекла је на почетку разговора Ева Бокан напомињући да је циљна група Програма за децу и младе веома широка јер покрива од предшколског узраста до академских грађана те да је РТВ једина телевизија у Србији, а међу реткима  и у региону, која има програм за децу и младе сопствене производње, на шта су посебно поносни.

- „Добро јутро, лењивци” је само један формат који је дао неко ново рухо неким нашим већ постојећим емисијима и неким актуелностима које прате свакодневни живот у граду и околини тако да у том смислу ми успевамо да будемо правовремени и афирмативни и то је оно што је различито од досадашње праксе. Осим тога успевамо да остваримо интеракцију са нашим гледаоцима јер они имају прилику да се уживо укључе у наш програм и да заједно креирају садржаје тако да ми то јако подржавамо и популаришемо. Мислим да је и због тога та емисија толико популарна међу нашим гледаоцима. Иначе, публика „Лењиваца” покрива циљну групу од другог до осмог разреда основне школе - објашњава Бокан.

„Добро јутро, лењивци“ се емитују уживо, сваке суботе од 8 часова, и пружају могућност гледаоцима да се укључе, и да заједно креирају емисију. Насмејана водитељка Жељка Ласић и шармантни и сањиви лењивац Мирољуб, друже се са најмлађом публиком, и кроз шалу и смех их уче много тога.

- Жељка и Мирољуб су увек расположени да тематски обоје сваку од наших емисија и тако формирамо и гостовања и прилоге, те ћемо у овој првој емисији највише пажње посветити новостима које ће се десити унутар тог нашег јутарњег дечијег програма. А то су неке нове рубрике, шпице, музика, џинглови и ту ћемо рецимо причати о музејском мишу Харалампију кога је осмислио Музеј Војводине као водича кроз њихове збирке а ми смо све забележили оком камере. Потом кувамо заједно с једном породицом где су три сестре наше куварице, те радимо заједно Дециклопедију у којој наша колегиница Владана Ђорђевић са својом ћеркицом истражује шта је свемир, шта је васиона и слична питања на која деце увек траже одговор, али на њима близак начин - најављује Ева Бокан. 

Унутар Јутарњег програма за децу је и емисија Оливере Шуњевић о безбедности деце у саобраћају или неким другим ситуацијима, назива „Ја сад знам, а ти?”. Доноси нам примере добре праксе и начине на које треба да се понашамо у појединим ситуацијима у којима се можемо наћи током одрастања.

- Циљ серије је да се на лаган и забаван начин, интерактивним разговором деца едукују и створе лепе и корисне навике. Приказујући конкретне ситуације, водитељке емисије Елена и Владана, разговарају с децом и стручњацима из разних области живота. На пример: Ако возимо бицикл или ролере, да ли и за нас важе нека правила да бисмо били безбеднији у саобраћају? или Коме да се обратимо ако нас неко узнемирава? - појаснила је Бокан која је скренула пажњу и на емисију „Преци а почеци” која говори о старим занатима или предметима и начину на који их деца препознају и да ли им је уопште познато нешто што је некада било актуелно, попут скамије или заната јувелир.

Питамо Еву колико је тешко анимирати младе који не само да не препознају старе занате него су навикли на брзину дигиталне ере и да ли се сада праве емисије с кратким кадровима с обзиром на то да је њихова пажња све краћа?

- Не могу да кажем колико траје један кадар али знам да је визуелни доживљај у њиховом свету јако убрзан и да је потребно имати врло интензивну динамику што можемо да постигнемо монтажом али у исто време морамо да пазимо да то не испадне мало превише хистерично, што некада бива. Брзину смо постигли тако што су наши формати сада много краћи јер смо схватили да је 25 минута превише за децу основне школе. Дакле, њих пажња држи до максимално 15, заправо пре 10 минута. У последњих годину и по, колико „Лењивци” постоје ми инсистирамо на тим кратким форматима, таман да им заголицају машту и да почну да размишљају у неком правцу и да добију неколико квалитетних информација везано за неке теме, а после им се поново обраћамо у наредној епизоди. Децу више не можемо да држимо уз ТВ 25 минута - објашњава Бокан додајући да они детаљно истражују циљне групе и оно што их занима како би им на адекватан начин приближили поједине теме тако да то не буде наметање неких вредности али у исто време да буде речено на начин да их заинтересује, анимира. 

- И није тачно да децу више не занима телевизија јер нас јако пуно деце зове. Телевизија мора да се прилагоди овим младим генерацијама и да до њих допре. Друштвене мреже нам отежавају тај задатак али ми очекујемо да нам родитељи, баке и деке прискоче у помоћ јер они све више траже утемељење неких правих вредности у садржајима које нуде својој деци, а то се тешко налази на друштвеним мрежама те се окрећу нама јер су и сами одрасли уз програм РТВ-а. Наравно, присутни смо и на Инстаграму, Јутјубу и Фејсбуку, свуда где можемо допрети до наше публике јер то је данас неминовност, медији морају бити умрежени - закључује Ева Бокан, уредница Дечијег програма.     

Фото: Youtube Printscreen
Млади за пример

Програм за младе који обухвата емисије намењене средњошколцима и студентима најављује шесту сезону емисије „Ја бирам“ (недељом у 09.25). Уместо досадашњих избора средњих школа и смерова, екипа емисије обрађиваће много шире теме, као што су однос тинејџера и родитеља, технике учења, избор пријатеља, ризично понашање, здравље младих и слично. Потом следи „Обично а врхунски” (09.45 недеља), емисија која се бави младим талентованим људима или групама људи који у својим срединима раде нешто посебно. То могу бити музичари или млади који су се окупили око неке хуманитарне акције. То су дакле радионице с младима који су ангажованији и талентованији и за пример. Нову академску годину серијал ауторке Тамаре Буревић „Академац“ (суботом у 12.55) отвара разговором са ректором УНС, проф. др Дејаном Мадићем.

Снежана Милановић

EUR/RSD 117.3380
Најновије вести