Дивље јагоде обележилe 45 година каријере концертом у Београду

БЕОГРАД: Чувени регионални рок састав "Дивље јагоде" одрзаао је концерт на Великој сцени Мтс Дворане у Београду, на коме су прославили јубилеј - 45 година каријере.
d
Фото: Танјуг/Владимир Спорчић

Велико изненађење на концерту било је гостовање некада популарног и вансеријског рок певача Младена Војичића Тифе, раније члана бенда, које нико није очекивао, и скоро да је тај чин био прави врхунац вечери.

Хард рок група из Босне и Херцеговине, настала 1977. године, публици је пружила сет листу од 30 песама у трајању од скоро три сата и тиме се након дуже паузе вратила у Београд да приреди самосталан концерт.

Концерт су започели веома експлозивно са великим хитом "Мотори" са истоименог трећег албума из 1982. године, коју је у оригиналу певао тадашњи славни вокал - Ален Исламовић.

Даље су низали нумере које су им обележиле славу - "Метални радници", "Чаробњаци", "Морисон".

Група чији чланови живе у пет градова и две државе, на концерту је представила рокенрол путовање кроз свих 12 студијских албума за четири и по деценије трајања: "Дивље Јагоде" (1979), "Стаклени хотел" (1981), "Мотори" (1982), "Чаробњаци "(1984), "Ватра" (1985), "Wild Stranjberries" (1987), "Коњи" (1988), "Лабуде, кад рата не буде" (1994), "Сто вјекова" (1997), "Од неба до неба" (2003) "Биодинамичка љубав" (2013) и "Jukebox" (2020).

Ове вечери свирали су у саставу: фронтмен - гитариста Сеад Зеле Липовача, Дамјан Деурић - клавијатуриста, Емил Крањчић - бубњар, као гост - вокал Анте Тони Јанковић, Ливио Берак - гитариста и певач, Андраш Ишпан - бас гитариста.

Група је недавно премијерно приказала музички спот за песму "Ванила и зној" где им је гостовао Звонко Пантовић Чипи из домаће поп рок групе "Освајачи", и видео клип се врти на YоуТубе каналу "Дивљих јагода".

Наравно, и та песма је вечерас одсвирана управо са овим гостом који ће са својим саставом такође у Мтс дворани имати соло концерт 19. октобра, а Чипи је у дуету отпевао и рок нумеру "Сама си".

Фото: Танјуг/Владимир Спорчић

"Драги људи, сви већ знате, "Дивље јагоде" где год дођу и прођу, доносе само шта... Љубав!", најавио је гитариста и певач Ливио Берак.

Репертоар је помирио укусе публике кроз познате наслове - "Због тебе драга", "Све из ината", "Аутостоп", уз хорско певање публике.

"Верујем да ништа у животу није случајно па ни то да смо ви и ми овде вечерас. Хвала вам бескрајно да сте дошли да прославимо заједно ову ноћ и наших 45 година као јубилеј. Неважно је колико година постоје бендови, да ли 10, 15, 50, 85 година, уколико се не снимају албуми и песме које вам значе. Овде смо направили листу песама које ће, надам се да вам се свиде, од првог до последњег албума", рекао је фановима лидер групе Сеад Липовача Зеле.

Он је додао да се овај концерт снима тако да је срећан што ће остати забележен запис вечно као живи албум бенда.

Хит "Кап ко по кап" уз каснији бубњарски кратки соло одушевио је препуну салу, а у том расположењу је виртуозно Липовача одсвирао на гитари рокерски инструменталну верзију "Турског марша" Волфганга Амадеуса Моцарта.

Први певач "Дивљих јагода" Антони Тони Јанковић изашао је тада на сцену и запевао "Мојој љубави", и мање пласирану баладу на њиховим концертима - "Како си топла и мила".

Наравно, антологијска балада "Криво је море" припада Тонију, који ју је веома надахнуто интерпретирао у ефектном дуету са распеваном и разиграном армијом фанова.

Песму "Плаве ноћи без тебе" заједно су дочарали оба вокала Тони и Ливио, а уследио је и ефектни соло на клавијатурама.

Композиције "Улица на лошем гласу", "Водарица", "Желим да те имам", "Не желиш крај" још више су раздрмале публику.

У бенду су певачи били бивши вокали рок атракције "Бијело дугме" - Ален Исламовић и Младен Војичић Тифа, али и данас славан поп певач Златан Стипишић Гибонни, и "Дивље јагоде" су остале познате по томе што су често мењале певаче.

Липовача у даљем помало дужем говору навео је колико је било захтевно за овако велики концерт направити сет листу и са сваког од 12 албума узимати по неке песме, а да су са првог материјала "Дивље јагоде" (1979) припремили чак шест песама без којих не могу никако да изађу на бину.

Фото: Танјуг/Владимир Спорчић

Свакако са првог албума еуфорију је створила култна рок балада "Једина моја" у извођењу поново изворног певача Тонија, и цела сала је била осветљена мобилним телефонима и упаљачима, што се наставило и са заиста великим хитом "Марија".

Сасвим изненада, Липовача је најавио једног посебног госта који је обележио бенд и оставио дубоког трага, и на огромно одушевљење свих на позорницу је изашао некада један од најбољих вокала бивше Југославије - Младен Војичић Тифа.

"Мало бих вам одузео време да се обратим. Дивно је да сте сви овде вечерас. Питао сам се шта да поклоним Зелету за 45. рођендан "Дивљих јагода", али сам онда схватио да сам му то већ даровао - пуно љубави и поштовања", казао је Тифа.

Наравно, Тифа је отпевао два велика хита "Заувијек твој" и "Коњи" као његови аутентични адути које је дочарао и док је био у "Дивљим јагодама", и отишао са бине у сузама.

После ултимативних хитова "Када те нетко спомене", "Лет на други свијет" и "Циганка", бенд се приближио завршници званичног дела концерта.

"Ево песме "Дивље јагоде", са нашег првог албума" Дивље јагоде", а наравно не заборавимо и филм "Дивље јагоде", најавио је вођа Зеле и ову песму која је затресла Мтс Дворану.

На енергичан бис је прво одсвиран бас соло, и онда неизбежна и фатална "Шејла" и поново - "Мотори", чиме су заокружили музичку прославу 45. рођендана након готово пуна три сата (170 минута).

EUR/RSD 117.3380
Најновије вести