ДАНИЕЛА СТАМЕНКОВИЋ Од буцке до шампионке

Даниела Стаменковић је протекле недеље освојила титулу првакиње Војводине у боди-фитнесу, остварујући у 43-ој години визију коју је поставила себи пре готово 11 година када ју је округла цифра на ваги - 100 кг - освестила да спада у гојазне особе.
Daniela  nekad i sad foto: privatna arhiva
Фото: Даниела  некад и сад фото: приватна архива

Даниелин пут од буцке до шампионке и фитнес инструкторке која је искуство и инспирацију за телесну, али и менталну трансформацију пренела и својим клијентима, заправо није једноставан али није ни немогућ, као што често говоримо себи док у огледалу загледамо наслаге сала. Ова жена импресивне воље, на Инстаграму позната као Чудовиште из фитнеса, покретна је инспирација за све који не могу да изађу из лоших навика које су сами себи наметнули. Даниела, нам с осмехом на лицу, прича како је смогла снаге, али и стекла потребно знање дипломиравши на Тимсу, да постане нека боља верзија себе.

Фото: Даниела Стаменковић  у 43-ој години фото: приватна архива 

Какав је осећај у 43 години освојити прво место на такмичењу у категорији с девојкама од 19 година?

- Невероватан је осећај уопште изаћи на бину и такмичити се у овим годинама. Сама чињеница да сам у петој деценији успела да извајам своје тело је победа. Пехар и медаља су само признање.

Како си смогла снаге да од жене с прекомерном тежином дођеш до титуле у фитнесу?

Сигурна сам и то да је пресудна вера у себе и у то што радим. Веома је важно себи поставити јасан циљ и наравно снажно желети да га достигнеш. И онда рад и упорност.

Шта је био окидач за твој преображај?

- Преображај је кренуо 2008. године, журила сам на посао, излетела из туш кабине, први пут заборављајући одећу и налетела сам на велико огледало у дневној соби - слика коју сам угледала је било буђење. Просто нисам могла да верујем да сам то ја, и да сам као бивши спортиста, одбојкашица, дозволила себи да дође до тога да једва станем у то огледало. То је био толики шок да сам тај дан остала код куће. Буквално је кликнуло нешто у мени и одједном се догодио тај преломни моменат јер никада до тада нисам држала дијете нити покушавала да смршам.

Колико је труда и пожртвовања потребно да би се добило савршено тело?

- Много, заиста! Лагала бих ако бих рекла да је лако, напротив. Иза мене је 10 година рада на себи, последње две на такмичарској форми. Рад на себи није спринт, већ маратон, са много успона и падова. Опет понављам најважнија је жеља!

Да ли свака особа може да направи такву трансформацију?

Фото: Даниела Стаменковић, првакиња Војводине у боди фитнесу фото: приватна архива

Да. Апсолутно.

Доста људи долазе код вас на преображај, али не само физички него и психички. Који су основни савети које им дајете?

- Да могу све што замисле. Да су довољно јаки да истрају у свему. Да се опусте и уживају у једној здравој авантури. И да уз осмех дижу тегове. Лепше је за видети (смех).

И ту није крај вашим плановима, радите на занимљивом пројекту?

- Тако је. У плану је реализација пројекта жене у обезбеђењу. Замишљено је као вид афирмације младих, јаких жена спортиста, у борилачким спортовима, способних да онеспособе и да заштите. Да појасним, нису у питању ангажмани на вратима клубова, концерата, утакмица... већ озбиљније, мондерније делање. Како је пројекат још у издради, не бих откривала све детаље, али свакако је нешто нови, другачије и озбиљније због чега верујемо да ће бити препознато.

Снежана Милановић

 

 

 

 

 

 

 

EUR/RSD 117.5679
Најновије вести