Британска студија: Најбоље бустер вакцине Фајзер и Модерна

ЛОНДОН: Иновативне вакцине које праве компаније Фајзер и Модерна показале су се као најбоља трећа, бустер доза, показало је истраживање у Великој Британији.
vakcina
Фото: pixabay.com

Научници су комбиновали вакцине одобрене за употребу у Великој Британији и показало се да већина побољшава имунитет, као трећа доза, али су се Фајзер и Модерна показале као најефикасније.

Студија је показала да половина дозе или цела доза Фајзер вакцине и цела доза Модерне најбоље подижу ћелијски имунитет, без обзира на то да ли је неко претходно примио те две вакцине или Астра Зенеку, која је прво одобрена у Британији, преноси Глас Америке.

Астра Зенека, Новавакс, Џонсон и Џонсон и Кјурвак су такође испробаване као бустери и свака је пружала одређену заштиту као трећа доза.

Неке комбинације према овој студији нису ефикасне, па тако вакцина Валнева дата као трећа доза подиже антитела после Астра Зенеке, али не и после Фајзера.

Студија је показала да бустер вакцине помажу јачању ћелијског одговора на Бета и Делта варијанте, што има кључну улогу у дугорочној заштити.

Имунолог са Универзитета у Саутемптону Сол Фост сматра да је то добар показатељ.

"Т-ћелије се по свему судећи бране и од варијанти вируса, што нам даје наду да ће вакцине које имамо обезбедити довољан имунитет да се избегну хоспитализација и смртни исход, а можда и спречи заражавање".

Студија је рађена пре него што је регистрован нови сој Омикрон, али Фост је најавио да ће и ти подаци бити додати истраживању, наводи Глас Америке.

EUR/RSD 117.3121
Најновије вести