Бео Зоо врт: Отворен нови пингвинаријум, за сада 17 пингвина 

БЕОГРАД: У Бео Зоо врту је свечано отворен нови пингвинаријум, у којем за сада станује 17 пингвина који су у Београд дошли из вртова из Беча и Уједињених Арапских Емирата.
pingvinarijum
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Београдски золошки врт је као становнике пингвине имао пре више од 30 година, а нови пингвинаријум грађен је нешто дуже од три године и у њега је уложено између 350.000 и 400.000 евра. 

У пингвинаријуму, који је изграђен по највишим стандарима, има места за 40 пингвина, а садашњих 17 су хумболтови пингвини, који живе на обалама Чилеа и Перуа у Јужној Америци. 

Свечаном отварању присуствовали су заменик градоначелника Београда Горан Весић, директор Бео зоо врта Србољуб Алексић, као и отправник послова амбасаде УАЕ у Београду Абдулрахман Алшамси.

Весић је истакао да је данас важан дан за београдски зоолошки врт, све Београђане, а нарочито за најмлађе јер, како је навео, зоолошки врт осим забаве служи и за едукацију.

Он је прецизирао да је седам пингвина дошло из Беча, а десет из УАЕ, у чему је посредовала амбасада Србије у тој земљи.

Подсетио је да зоолоши врт у Београду постоји од 1936. године и да је настао на необичан начин за данашње услове.

Тадашњи градоначелник Београда Влада Илић, један од најбогатијих Југословена у Краљевини Југославији, поклонио је ово земљиште граду Београду, као и зоолошки врт и прве животиње које су се уселиле, а једна од њих, алигатор Муја, и данас је жив, рекао је Весић.

Врт годишње посети више од 400.000 посетилаца што је, како је рекао Весић, највећа посета институцијама у Београду.

Он је захвалио свима који су учествовали у изградњи пингвинаријума, навео да је срећан што је тај пројекат завршен, те најавио нова улагања.

Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Алексић је казао да су на изградњи захтевног објекта за наше просторе радили најбољи стручњаци из Србије који су се усклађивали са променама и захтевима запослених у врту.

Имамо један од најмодернијих простора у Европи за пингвине. Они су навикнути на временске услове код нас, дошли су са много веће врућине, у пингвинаријуму имамо и унутрашњи простор који је специјално направљен у случају да су превелике врућине, као и системе за хлађење, рекао је Алексић и додао да ће се "породица пингвина из Београда" ширити.

Алшамси је рекао да му је драго што су пингвини донирани Београду, што показује добру сарадњу између УАЕ и Србије.

Како каже, ово је добар знак и за индустрију.

Сигуран сам да су пингвини у сигурним рукама и надамо се да ће ово бити велика атракција за Бео зоо врт у будућности, рекао је Алшамси.

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести